Писателката от Разлог Бойка Асиова прегърна наградата „Христо Г.Данов

Призът й се връчва за новия роман „Роден на Великден“

Писателката от Разлог Бойка Асиова бе отличена с националната награда  „Христо Г. Данов“ за романа си „Роден на Великден“. Престижното отличие се връчва всяка година на утвърдени творци за за принос в българската книжовна култура.

Тазгодишната церемония се проведе в Дановата къща в Пловдив, а специален гост бе министърът на културата Велислав Минеков.

Буквално часове след награждаването, писателката представи книгата си в старопрестолната столица Велико Търново.

Бойка Асиова е родена на 16 декември 1945 в Разлог.  Тя е инженер-химик по образование. Работила е като журналист в столични всекидневници повече от 30 години. Бойка Асиова е автор на 15 книги. Автор е на двайсетина публицистично документални филми, продукция на БНТ, в областта на борбите на македонските българи за национално освобождение, културното наследство, традиции и нрави и тяхната съвременна проекция.

Най-новата й книга “Роден на Великден” е увлекателен разказ за историята на едно сираче от Илинденското въстание (1903), което после се превръща в ирландски студент по медицина, а след това в жител на света, който лекува европейци и африканци, но най-вече своята душа. Една вълнуваща история, разказана с чувствителния език на Бойка Асиова и пречупен през нейната богата душевност, трайно свързана с Македонския край.

Снимки: Ирина Асиова