Писателка дарява апаратура за недоносени бебета на болницата в Кюстендил

Десислава Николова
  • МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ ще получи ново термолегло и две кислородни палатки

 

Младата писателка Десислава Николова ще дари апаратура за недоносени бебета на екипа на болница МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в Кюстендил. Авторката успява да събере необходимите средства за закупуването на термолегло DAVID HKN 90 и две кислородни палатки UZ 300, благодарение на реализираните продажби на книгата й – „Щастлива и красива бременност като моята”. Дарението ще бъде връчено на 9 ноември от 13,00 ч. в лечебното заведение.

Десислава Николова решава, че в неонатологичните отделения в страната има огромна необходимост от закупуване на апаратура за недоносени бебета и започва да помага. Тя осигурява стационарни и транспортни кувьози, кислородни палатки, билирубинометри, пулсоксиметри, перфузори и термолегла. Благодарение на нейната инициативност и помощта на други дарители Николова закупува апаратура за лечебни заведения в Червен бряг, Разград, Горна Оряховица, Гоце Делчев и Видин. Общата стойност на събраните средства е близо 50 000 лева, реализирани от продажбите на 3000 броя от книгата й, както и от други дарения на българи.

Авторката разкри, че съвсем скоро ще осигури апаратура за недоносени бебета и в болници в Благоевград и Хасково.

За книгата „Щастлива и красива бременност като моята” Десислава Николова споделя своите най-незабравими 9 месеца и успя да повлияе положително на стотици бъдещи майки да заченат, да имат по-спокойна бременност и по-леко раждане. С всяка закупена книга читателите допринасят за подобряването на средата в неонатологични отделения в страната, работещи с остаряла апаратура, която създава риск от непълноценно развитие и трайни увреждания при недоносените бебета.

Десислава Николова е от Видин, но живее в София и работи в системата на МВР. Откакто е станала майка, амбицията й е да помага на болници в по-малките населени места в детски каузи.