Питат кюстендилци за изграждане на топлофикация в града

Едно жилище ще се отоплява за 40 евро на месец, каза кметът Петър Паунов

 

С топлото ще има и нови работни места

Обществено обсъждане за изграждане на топлофикация ще има в Кюстендил. Това стана ясно от изказване на кмета Петър Паунов по време на ОбС сесия. По думите му то ще започне най- вероятно през лятото. Изграждането на ТЕЦ е по съвместен проект с Министерството на енергетиката и Фонда за справедлив преход. По него на България са отпуснати 1,178 млрд. евро, които ще се насочат към Стара Загора, Кюстендил и Перник.

„Решението за евентуално изграждане на мощности ще е на цялата кюстендилска общественост. Ще се произвеждат топло и електроенергия, като се съвместява енергия от зелена маса, газ и модерните технологии в производството на водорода. Ако доставчикът на газ не ни даде добра цена, държавата да промени законодателството, за да може да се захраним от „Булгартрансгаз” на държавни цени. Целта на тази мощност би била производството на ел. енергия, която де се продава на пазарите и от резултатите на нейната реализация в Кюстендил да има най-добро качество на топлоенергия, която да достига до битовите абонати. Общината има готовност да захрани 15 000 абонати в града.

Особено в санираните блокове и тези, които предстои да бъдат санирани. Средномесечната цена за жилище от 65 кв. м ще бъде 40 евро за месец за топло и вода в най- студените месеци. Въпросът е дали имат интерес нашите съграждани, трябва да бъдем солидарни в това решение, което ще вземе Общинският съвет. До всеки дом ще има абонатна станция, няма да има общи части”, каза Паунов.

Той допълни, че 60 работни места ще бъдат осигурени за работници в ТЕЦ-а, които основно ще са служители на ТЕЦ „Бобов дол” и 250 места при прокарване на мрежите.

„Това е началото, поставям го на вашето внимание, ще направим и референдум. Трябва да имаме поне 5000 желаещи, за да има икономическа логика. Но това е стъпка в правилната посока, дали сега ще се случи, или ще го правят следващите поколения – това е бъдещето. Не може да санираме блокове и да качваме въглища до 8-ия етаж. Представете си само колко тона вредни емисии и колко тонове въглища и дърва ще спестим”, добави още кметът на Кюстендил.

Краси ЦЕНКОВА