Пламен Нанков: Дупница се включва в протестите срещу предложението за болничните

От ляво надясно: Тодорка Дамянова, Пламен Нанков, Огнян Атанасов        
  • Лекарите и работниците не са престъпници

  • Българинът боледува от лоши условия на труд, липса на профилактика и непочтени практики на работодатели, заяви вицепрезидентът на КНСБ

 

КНСБ – Дупница ще определи в най-скоро време дали ще участва в националния протест срещу предложението за неплащане на първия ден от болничните в София, или ще изрази недоволството си на място. Това обяви вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков на пресконференция, която даде заедно с националния секретар по безопасни условия на труд в профсъюза Огнян Атанасов и регионалния координатор на синдиката Тодорка Дамянова. Двамата представители на конфедерацията бяха в Дупница и проведоха дискусионен форум на тема „Фирмени политики и поведението на работниците и служителите в социалните мрежи” с участието на работодатели от фирми, в които няма синдикални структури. Пламен Нанков посочи, че предложението за болничните е „пореден опит за отнемане на права на българските работници и служители” и нарече предложението „скандално, абсурдно и неприемливо”.

Част от присъстващите на форума

„Не може под предлог, че има злоупотреби, да отнемаш права и плащане на хората, за което те са си платили. Болничният, или временната нетрудоспособност, както се нарича, е загуба на доход по медицински причини. Ако някой иска да подобрява контрола, ние ще го подкрепим, но при гарантиране, че няма да пострадат невинни хора“, заяви вицепрезидентът на КНСБ. Нанков изнесе информация, че по-голямата част от болничните са издадени от болници, на хоспитализирани там, а не от джипита. По думите му болничните, издадени от болници за миналата година, са над 56-57%. „Крайно неприемливо е в графа „Престъпници” да се поставят всички лекари и работници. В правото има правило по-добре 10 престъпници да са на свобода, отколокото един невинен в затвора. Българинът боледува от лоши условия на труд, липса на профилактика и непочтени практики на работодатели”, допълни синдикалистът. За примери даде невзимане на болничен от работници или служители, които са болни, но ходят на работа, за да не им се отнема бонус за присъствие, разболяване заради стрес на работното място, отказ на работодателите да осигурят платен отпуск на работниците и служителите, които са принуждавани да излязат в болнични.

„На заседанието с КТ „Подкрепа” сформирахме единен общ стачен комитет и ще вървим към протести. Маньоврите, които прави властта, с оттегляне, невнасяне, невходиране и т.н., не ни дават основание да прекратим подготовката си за провеждане на национален протест. Ще бъдем организирани, докато не видим категорична гаранция, че това скандално предложение няма да види бял свят. Протестът ще бъде до края на месеца, като датата още не е определена. Буквално след днешния ден регионалната  ни структура в Дупница ще проведе свое заседание, за да прецени по какъв начин ще се включи – дали ще дойде в София, или ще направим нещо тук. Информацията, която получаваме от колегите от страната, е, че хората са бесни. Това е най-точното определение. Ако някой нарича това реформи, е много далеч от истината. Позоваването на европейски практики също е некоректно. Защото в Европа има точно толкова държави, които имат период на изчакване, колкото са и тези, които нямат период на изчакване. Скандалните предложения имат и международен отзвук. Получаваме непрекъснато имейли от хора, които живеят в чужбина. Едно момче от Австрия пита: как очаквате да се върнем в България при подобни политики и подобно поведение? Той споделя това, че не само, че му се плаща болничният в Австрия, където работи като компютърен специалист, но му се плащат и транспортни разходи, за да отиде до поликлиниката или болницата, която му издава болничния. Когато говорим за европейски практики, трябва да имаме предвид, че те не са непременно лоши и не можем да виждаме само тези, които ощетяват хората. Този път прекалиха”, заяви Нанков. Той припомни, че всички въпроси, касаещи жизненото равнище на българите, се обсъждат в Националния съвет за сътрудничество (НСС). Посочи, че синдикатите настояват за спешно заседание на НСС, на което въпросът да се обсъди с аргументи и експертни разчети.

Във връзка с дискусионния форум вицепрезидентът на КНСБ каза: „Искаме да дадем възможност на ангажирани и амбицирани хора да решат проблеми, които виждат в тяхната месторабота, в техния град“. Нанков отбеляза още, че се работи за въвеждане на фирмени политики, касаещи поведението на служителите в социалните мрежи. Стана ясно, че в синдикатите има сигнал за служител, уволнен заради пост в социалната мрежа, както и прекратени трудови правоотношения чрез съобщение от работодателя във фейсбук. Според синдикалиста е важно да се знае какво може и какво не може да се публикува в социалната мрежа, след края на работния ден служителите могат ли да изключат служебните си телефони и да спрат служебните контакти чрез всички останали канали за комуникация, за да имат пълноценна почивка.

На пресконференцията бе съобщено също, че КНСБ и КТ „Подкрепа“ продължават подписката за предизвикване на законодателни промени, касаещи заплащането на извънредния труд. До момента в Дупница са събрани 500 подписа, а в цялата страна – около 30 000 подписа, целта е да стигнат поне 150 000, за да се докаже, че проблемът е общ и значим.