Пламна покривът на хотел в Банско, евакуираха 15 души гости и персонал

Горя покрив на апартаментен комплекс „Белведере“ в Банско. Сигнал за огъня е подаден в пожарната служба в курортния град 15 минути пред 12 часа в неделя. Три противопожарни автомобила са били на мястото на инцидента. Веднага са евакуирани около 15 човека – гости и персонал в хотела.
В гасенето са се включили освен пожарникарите и много доброволци от персонала. Нито един човек от гостите и работещите в комплекса не е пострадал. Пожарът е обхванал част от покривната конструкция на един от корпусите. Причините все още не се съобщават, нито размерът на щетите. Може да се предположи обаче, че проблемът, довел до пожара, не е възникнал внезапно. Преди няколко дни в една от най-големите групи за Банско в социалните мрежи бе публикувана снимка, с която авторката й изразяваше възмущение от пушеците именно от комините на опожарения покрив. Тази снимка предизвика дискусия за качеството на въздуха в курортния град през зимата по принцип, но в конкретния случай вероятно може да се окаже, че е имало някаква техническа неизправност.
В следобедните часове от противопожарната служба в Банско съобщиха, че огънят вече е потушен.
Комплекс „Белведере“ е един от най-добре работещите в Банско през цялата година. Той е предпочитан за тренировъчна база най-вече от футболни клубове от страната и чужбина. Собственик на този и на луксозния комплекс „Амира“ е зам.-председателят на БФС Атанас Фурнаджиев. Само преди седмица огнеборците в Банско пак гасиха пожар на покрив. Цялата покривна конструкция на частен дом изгоря, но жилищните етажи бяха спасени.