Планински спасители извадиха турист от леден капан при Малък Мечи връх

Пореден сигнал за бедстващ турист в планината вдигна на крак спасителите от Благоевград. Отрядът помогна на изпаднал в беда мъж в района на Малък Мечи връх. Той е попаднал на заледен участък и се е наложило да бъде теглен с въжета.

Закъсалият турист е бил част от група планирани, извършващи преход по билото от горна лифтова станция, през връх Равнец към х. „Македония”. Времето е било доста студено, имало е заледени участъци и такива с дълбоки навевки. Към 20,00 ч. при слизане към хижата турист от групата подсича Малък Мечи връх малко по-ниско от зимната маркировка и попада на заледен опасен склон, спускащ се към кантона на НЕК.

Той преценил, че налице е реална опасност от подхлъзване и подавал сигнал към хижата. Дежурният спасител от отряда Димитър Груйчев заедно с доброволеца Красимир Андреев се отправят с моторна шейна към върха, след което достигат до бедстващия и с помощта на въже го извеждат от трудната ситуация. Транспортират го до хижата, където е затоплен и настанен.

По-рано екип от отряда с верижна машина проби навевките и утъпка пътя от Карталска поляна до кантона на НЕК, за да улесни достъпа до хижата.

Горивото е осигурено от ТД “Айгидик”-Благоевград.

„Напомняме на всички, че след повишаване на дневните температури се повишава лавинната опасност, както и

наличието на заледени участъци по туристическите маршрути.

Спазвайте зимната маркировка и носете необходимото оборудване при високопланински преходи“, посъветваха от ПСС-Благоевград.

Същевременно стана ясно, че четирима планински спасители са помогнали на турист с изкълчен глезен на пътя между върховете Безбог и Полежан в Пирин. Сигналът е получен в 14 ч., като за два часа акцията е приключила.