Плевнелиев към Радев: Тежък ще е и вашият мандат, тръгвам си с високо вдигната глава.

 

14-12-02-radev-plevneliev-3„Уважаеми г-н Радев, тежък бе моят мандат, тежък ще бъде и Вашият – желая Ви успех.” Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на официалната церемония по встъпване в длъжност на новоизбрания президент Румен Радев.

„Държах правилната посока, зададох правилните приоритети, дадох, но не взех. Изпълних обещанията си. Грешки съм допускал като всеки човек, но като президент не сбърках в големите неща. В политиката е важно не как влизаш, а как излизаш. Тръгвам си с високо вдигната глава. Хубавото на демокрацията е, че всеки получава своя шанс. Бях министър, бях президент, работих посветено и всеотдайно за бъдещето на страната ни. Властта за мен не бе цел“, допълни той.

“Вярвах, че правото на силата е най-голямото безправие. Затова се борих за върховенството на закона и се противопоставях на политиката на дестабилизация и разпределяне на геополитически сфери на влияние. Работих за мир. А да има мир, зависи от всеки един от нас”, каза Плевнелиев. Според него мирът и демокрацията се отстояват ежедневно и от всеки.

„Айнщайн казва: Мирът не се поддържа със сила, той се постига с разбирателство. Затова водихме принципна и балансирана външна политика, бяхме добър приятел с всички в региона, доверен партньор в ЕС и силен съюзник в НАТО”, каза още президентът.

Според Плевнелиев на един президент му отива да прощава, да бъде над дребнотемието. Той пожела от все сърце на Радев да не допусне голяма стратегическа грешка, от която България да пострада.

„Нито един български президент досега не е допускал такава грешка. Работете за прогрес, защото възходът за една нация се мери с прогреса в обществото. Успехът на една държава се мери не по размера на нейната територия, а в успеха на обикновения човек. Не малко наши сънародници живеят трудно, не виждат перспектива, за това е важно да се работи за перспектива и прогрес, за модернизация и развитие, за повече, не по-малко демокрация и толерантност в обществото, институциите да служат на гражданите, а не на силните на деня, да гарантират правила и справедливост за всички”, поясни Плевнелиев.

„Нека не допуснем България да бъде отклонена от посоката на демократичното развитие и достойното място в европейското семейство, нека всички се обединим и работим неуморно за постигането на националния идеал, зададен от Апостола на свободата за чистя и свята Република, но нашата Република е чиста и свята толкова, колкото са чисти и почтени лидерите й. Затова пазете върховенството на закона и моралът над всичко”, каза Плевнелиев.

Уважаеми президент Радев, нека ви желая от все сърце успешен мандат, да държите здраво посоката на европейското и демократично развитие на България. На добър час, господин президент. Да живее България”, завърши речта си президентът Росен Плевнелиев.

 

снимка

Двамата президенти проведоха разговор на четири очи