Плодовете на ягодите имат чудодейни хранителни, диетични и лечебни свойства

Милчо Спиров*

Нашата градинска едроплодна ягода (VRAGARIA VESCA) е получена от кръстосването на две едроплодни ягоди: Чилска и Виржинска.Нейните плодове имат чудодейни хранителни и лечебни свойства.По принцип ягодата се отглежда почти във всички страни на света. У нас компактните насаждения са застъпени все още незадоволително. Най-често ягодата се отглежда на малки парцели или в дворни места. Това ограничено застъпване на ягодата се дължи на все още затрудненото внедряване на пълна механизация при отглеждането й. Прилаганите съвременни технологии в агротехниката и в растителната защита все още има какво да заимстват от напреднали в ягодопроизводството страни.Не само отглеждането, но и в селекцията, съхранението и преработката на плодовете изоставаме,което не позволява нашето ягодопроизводство да стане конкурентноспособно на външния пазар.

Отглеждането на малки парцели или в дворни места на ягоди е за лично потребление и домашно консервиране на плодовете. Но за всеки вид производство е необходимо да се познава овощният вид, неговата физиология, прилаганите технологии при отглеждането, селекция, растителна защита, съхранение и преработка на плодовете. За тези, които отглеждат ягоди в дворните си места, препоръчвам до края на вегетацията да проведат следните агротехнически мероприятия с цел да получаване на повече и по–качествени плодове:

 

Окопаването

 

– за да унищожим плевелите в насаждението е необходимо своевременно да го окопаем. По този начин подобряваме аерацията на почвата, унищожаваме капилярния й слой и запазваме влагата за по-дълго време. Броят на окопаванията се определя от степента на заплевеност и от агрегатното състояние на почвата.

 

 

Поливането

 

–наложително е да проведем една поливка през месец април по време на масовия цъфтеж. При продължително засушаване през лятото, особено на леки почви, поливането трябва да се провежда по-често с поливни норми от 40 – 50 л/м2, там, където има възможност да се използва дъждовално или капково устройство. При използването на студена вода ягодовите растения изпадат в стресови физиологически смущения. Препоръчвам да се използва застояла във варели вода или да се полива рано сутрин или късно вечер.

 

 

Торенето

 

е отговорно и налага да се подхожда внимателно. Подхранването да се осъществи след беритбата на плодовете с 15 – 20 г/м2 амониева селитра или 25 – 30 г/м2 амониев сулфат. Пролетното подхранване с азотни торове да се избягва. Азотното торене създава предпоставка за бърз вегетативен растеж на листата и ластуните, което създава възможност за бързо развитие на много типични болести при ягодата.

 

 

Премахването на ластуните

 

– те изтощават насаждението. Премахването им е необходимо да осъществим с помощта на ножица.

 

 

Окосяването на ягодата

 

да става не по-късно от 15-20 юли. Окосената листна маса и плевелна растителност да се изнесат вън от насаждението.

Проблем и потребност е да знаем

 

 

как се   берат ягодовите плодове .

 

Ягодовите плодове през месец май вече са на пазара и заедно с тези на черешата задоволяват потребностите на населението от прясна консумация. С привлекателния си външен вид, с много приятния вкус и аромат, те са желани от всички, особено от децата и жените. Плодовете на ягодата съдържат до 10.63 % инвертни захари като фруктозата и глюкозата са еднакво застъпени. Инвертните захари при ягодата бързо се разграждат в организма и затова не повишават холестерола в кръвта, не причиняват и затлъстяване. Киселините, които се съдържат в плодовете, засилват апетита и подобряват храносмилането в организма. Витамин С в плодовете на ягодата отстъпва само на този, който се съдържа в лимона.Състоянието на различните соли е изключително полезно, особено на калиевите. Те стимулират сърдечно–съдовата дейност и помагат на отделителната система в организма. Чрез консумация на ягодови плодове се препоръчва лечението и храненето на хора от всички възрасти, особено на подрастващи, бременни жени, болни от хепатит, белодробни или сърдечно–съдови болести. Много специалисти препоръчват ягодовите плодове на болни от възпаление на бъбреците или при уголемен черен дроб. Плодовете на ягодата бързо се резорбират в организма на човека и хранителните и лечебни свойства абсорбирани действат бързо и ефикасно на болния.

Овощният вид ягода незаслужено все още не е намерил достойно място в структурата на отглежданите овощни видове.А не трябва да е така,като имаме предвид многото приоритети, които съдържа: коефициент на ефективност при възстановяване на капиталните вложения, възможност за целогодишно отглеждане на пресни плодове от типа на сорта Редгаутлет и др., способността да се съхранява и преработва в много сокове, мармалади, конфитюри и компоти.Това би трябвало да даде основание на земеделските стопани да потърсят възможности и да разширят ягодопроизводството.Защото колкото повече плодове има на пазара, толкова повече здрав и жизнерадостен ще бъде нашият народ. Количеството ягоди,консумирани през живота на човека, дава положително отражение върху неговата жизненост, свежест и красота.

 

* Авторът е агроном и автор на учебник по овощарство/Земиздат 1991г./