Победителката в конкурса „Магията на област Перник” Виктория Крумова: Искам да мотивирам хората да милеят за родното

Ждрелото на река Ерма - оцветено от четката на есента
  • България е едно мистично място, което заслужава да бъде видяно и почувствано с душата

  • Трънският край е експлозия от емоции, където и да отида, все към него ме тегли копнежът

Тя е Виктория Крумова. Талантлива, красива и усмихната млада жена, която обожава родния си край и неговото обаяние. С фотоапарат и усет към перфектния миг тя пленява частици от красотата на живота и природата. Виктория наскоро спечели онлайн конкурса „Магията на област Перник”, като нейни снимки ще намерят място в календара на областна администрация за следващата година. С най-много харесвания – 1107, първо място зае снимката й на Ждрелото на река Ерма – оцветено от четката на есента. Второто място отново е за Виктория с 884 харесвания. Снимката показва кътче, изпъстрено с пролетно ухание на спокойствие, в село Лешниковци, община Трън. Ето какво сподели пред „Вяра” Виктория Крумова:

Виктория Крумова

– Как се чувствате като автор на най-харесваните снимки в конкурса за календар на Областна администрация-Перник?

–  Да съм автор на най-харесваните снимки, за мен е голяма емоция. Горда съм, че снимките, които направих с обич към родния край, са успели да предизвикат положителни емоции в публиката, което и бе целта ми. Също така съм и щастлива от възможността да представя красотата на родния край пред широката общественост. И не на последно място съм удовлетворена от признанието на хората, тъй като зад тези снимки стоят старание, четене на специализирана литература и вложено време за направата им.

– Как се роди идеята за снимките, с които участвахте в конкурса? Спонтанно уловени или търсени моменти са?

– Идеята за снимките ми се роди спонтанно при посещение на запечатаните места. Исках да обиколя Трънския край, за да намеря перфектния кадър, който да покаже красотата на природата и бита на населението. Ждрелото го снимах след дълга разходка, чакайки подходящата светлина, която да разкрие в пълна степен палитрата на есента. Самата снимка е панорама от пет отделни кадъра, тъй като никой обектив не е достатъчно широк, за да възпроизведе красотата на природния феномен. Другите кадри също са направени след дълго чакане и обикаляне в търсене на подходящ ракурс и светлина. Исках да представя природата на моя край в най-добрата й страна, дебнейки оптимални условия за перфектната снимка.

Кътче, изпъстрено с пролетно ухание на спокойствие, в село Лешниковци.
  • Какво е за Вас Трънският край? Ждрелото и село Лешниковци ли са сред любимите Ви места и защо?
  • Трънският край за мен е експлозия от емоции. Това е моето родно място, което е в сърцето ми и където и да отида, все към Трънско ме тегли копнежът! Ждрелото за мен, освен любимо място за почивка, е и олицетворение на спокойствието, красотата и духовно пречистване. Там душата намира спокойствието след напрегното ежедневие, а шумът на спокойната и едновременно буйна река гали ухото и успокоява ума. Лешниковци също има специално място в сърцето ми заради прекрасните гледки, тишината и усмихнатите жители, които макар и малко, винаги намират блага дума за пътника. Целият Трънски край е магия, която заслужава да бъде посетена и усетена от хората. Това е и причината, заради която участвах в конкурса – да покажа магията и да мотивирам хората да обичат и милеят за родното!
  • Разкажете нещо повече за интереса си към фотографията?
  • Интересът ми към фотографията е от около 6 години, като в началото бе просто запечатване на спомени, докато в един момент не се замислих, че емоциите, които изпитвам от дадени гледки, трябва да се опитам да предам на хората, за да разберат, че България е едно магично и мистично място, което заслужава да бъде видяно и почувствано с душата.

В следващия брой очаквайте всички избрани снимки за календара на Областна администрация-Перник за 2021 г.

Силвия БОРИСОВА