Повече от 400 души отбелязаха Сирни заговезни в село Слокощица, 6-метров огън лумна от борови дървета

Много малки деца бяха на празника и се хванаха на хорото.
  • Инициаторите от кукерската група към читалището гониха злото, моми и момци извиха кръшни хора около огнената кула

 

 

За поредна година в кюстендилското село Слокощица бе подобаващо отбелязан празникът Сирни заговезни. Седмицата на Сирни заговезни е времето и на кукерите, които гонят злото, и прескачането на огньове, за които се вярва, че имат пречистваща сила. Тази година на спортната площадка в училището беше запалена кула от борови дървета, от която лумна 6-метров огън.

Огнената кула
Моми и момци, облечени в народни носии.

Тя бе направена от младежите от кукерската група към местното читалище. Именно тяхна бе изцяло инициативата за тазгодишното отбелязване на празника, а вечерта край огъня се събраха моми и момци, облечени в народни носии, които извиха и кръшни хора около огнената кула.

Беше спазена традицията, след като изгори кулата, момчетата да прескачат огъня. В ритуала и празника по традиция се включи и кукерската група от село Пиперков чифлик, а бройката на присъстващите приближаваше 500 души. Празникът беше изпълнен с много настроение, песни и танци.

Имаше и мечки, и много настроение.

“Отбелязването на Сирни заговезни в селото е от много години, но досега се правеше на различни места. Тази година по инициатива на младежите от кукерската група го направихме в двора на училището. Дойдоха при мен за разрешение и предварително почистихме спортната площадка. Стана нещо грандиозно. Имаше над 400 човека от селото и гости. Радващото е, че над 70% бяха млади хора, сред тях и много деца. Като на празник имаше и скара, а хората нямаха край до късно вечерта”, сподели кметът на Слокощица Румен Калфин. Сирни заговезни или Прошка се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни, а след него започва Великият пост.