Повече от 50 души в Индия станаха жертва на мълнии

Повече от 50 души бяха убити от мълнии в няколко индийски щата, включително 11, които се намирали в старинна крепост в щата Раджастан, съобщиха властите, цитирани от „Франс прес”.
Стотици хора в Индия стават жертва всяка година на бурите и проливните дъждове, които съпътстват настъпването на сезона на мусоните.
В Утар Прадеш, най-многолюдния щат в Индия, общо 42-ма души са загинали в различни райони, съобщиха представители на властите.
Освен това в град Джайпур, столицата на Раджастан, мълния удари две кули на крепостта “Амбър” – датираща от 12-и век – където туристите се бяха събрали, за да наблюдават бушуващата буря.
“Започна да вали, когато хората вече бяха в крепостта”, каза пред АФП Саураб Тивари, полицейски служител в Джайпур. “Те се укриха в кулите, когато дъждът се усили”, добави той.
Единайсет души са загинали, а 17 са ранени, трима от които са в критично състояние, съобщи полицията.
Големият мусон от юни до септември е от решаващо значение за живота и земеделието на индийския субконтинент, но всяка година причинява значителни щети и стотици смъртни случаи в този регион на света, където живее една пета от световното население./БТА