Повишена опасност от лавини в Рила и Пирин

Кирил Чолаков
  • Началникът на ПСС-Дупница Кирил Чолаков: Нека хората се движат само по зимните маршрути и да имат пълен набор от лавинен комплект

Високата лавинна опасност ще остане в сила за Рила и Пирин поне още няколко дни, предупредиха от Планинската спасителна служба. По-сериозно е положението в Пирин, където новата снежна покривка е повече от 60 см, а на места има и навявания. Наблюдават се и спонтанно паднали лавини по склоновете на връх Тодорка и връх Вихрен.
В Рила най-опасно е в Мальовишкия й дял. Там на места новият сняг стига до близо 1 метър, а в района на Маркуджиците на Боровец снежната покривка е около 50 см.
„Наистина тази лавинна опасност в момента е най-висока степен по всички класации. Колегите, които се качваха в планината, казаха, че е паднал доста голям сняг и има голям риск, особено в района на Седемте рилски езера. Температурите вече не са ниски и снегът е тежък. Затова препоръчваме на туристите да се въздържат от посещение на по-високите места в планината. Опасността от лавини си я има през цялата зима и не може да се каже колко точно време ще бъде повишена. Нека хората се движат само по зимните маршрути, а ако се налага да минават по други места, то задължително да се поинтересуват как да подхождат при подобно положение. Те трябва да се движат един по един и е абсолютно задължително да имат пълен набор от лавинен комплект. Практиката показва, че при лавина може да ти помогнат само хората от групата, защото в повечето случаи на планинските спасители може да им отнеме часове да стигнат до мястото на инцидента”, коментира пред „Вяра” началникът на Планинска спасителна служба-Дупница Кирил Чолаков.