Поглъщането на пластмаса променя физиологията и кръвната биохимия на морски птици

Поглъщането на пластмаса влияе неблагоприятно върху физиологията и кръвната биохимия на иначе здрави морски птици, предаде ДПА, позовавайки се на резултатите от австралийско проучване.
За целите му специалисти от Института за морски и антарктически изследвания са анализирали кръвни проби от розовоноги буревестници, чиято популация на остров Лорд Хау в Тихия океан намалява. Видът е считан за “почти застрашен”.
“Поглъщането на пластмаса играе роля за намаляването на популацията, но механизмите, чрез които оказва влияние върху буревестниците, не са достатъчно добре разбрани”, казва ръководителката на изследването Дженифър Лейвърс.
Специалистите са установили, че при птиците, погълнали пластмаса, се наблюдават понижени нива на калций в кръвта, телесна маса и дължина на крилете, главата и човката. Наличието на пластмаса освен това оказва неблагоприятен ефект върху бъбречните функции на птиците, повишавайки концентрацията на пикочната киселина, както и на холестерола и ензимите.
“По същността си пластмасата е токсична. Веднъж погълнати, токсините попадат в кръвообращението на животните и допринасят за неврологични, поведенчески и репродуктивни проблеми, а в крайни случаи и за смъртта на някои индивиди. Всяко поглъщане на пластмаса е достатъчно да причини неблагоприятни последствия”, пишат изследователите в сп. Environmental Science and Technology.