Подготвят фолклорния фестивал „Между Верила и Рила с традиции в бъдещето – Крайници 2023”

В дупнишкото село Крайници усилено се готвят за предстоящия Първи национален фолклорен събор-фестивал „Между Верила и Рила с традиции в бъдещето – Крайници 2023”, който ще се проведе след 3 месеца. Вече са определени условията за участие, журито и наградите за победителите.

Фестивалът е за песенно и танцово изкуство, с конкурсен характер, без такса за участие. Сред целите на форума са съхраняване и популяризиране на българските традиции и обичаи, съхранени от предците ни, предоставяне на възможност за изява на народни певци, танцьори и музиканти, възможност за общуване чрез фолклора на изпълнители от всички фолклорни области на Република България. Право на участие имат непрофесионални колективи за обработен фолклор, певчески групи, танцови състави, ансамбли без ограничения във възрастта, разпределени в две възрастови групи – до 18 години и над 18 години. Условието за участие е съпроводът да е на живо – с музикален инструмент, оркестър, допуска се музика на флашпамет само за танцови състави и клубове за народни хора.

„Председател на журито ще бъде доц. Георги Гаров – преподавател в ЮЗУ- Благоевград, доказан професионалист в областта на изследванията на традиционната култура и изкуството на фолклорна основа. В журито са още двама специалисти – композиторът и диригент д-р Петьо Кръстев и проф. Албена Георгиева от Института по етнография и фолклористика към БАН. Водеща ще бъде Даниела Колева – водещата на  „Пирин фолк” – Сандански. „Роял бенд” – Благоевград, ще озвучава изявите на 9 юни вечерта, а „Мело Бенд” –  на 10 юни”, каза библиотекарката в читалище „Развитие 1910 г.” в Крайници, която е една от ангажираните с организацията. Организаторите се надяват с помощта на спонсори да осигурят видеозаснемане и излъчване на събитието в национален  ефир. Освен това се очаква Общинският съвет в Дупница да отпусне средства за наградите на отличилите сена фестивала.

Наградният фонд предвижда дипломи, купи и плакети за първо, второ и трето място. Ще има специална награда на кмета на община Дупница, която ще се присъжда за цялостно представяне, специална награда на журито – парична сума, награда за най-малък участник, награда за най-възрастенучастник, специална награда за опазване на традицията (най-автентичен костюм, пеене, танцуване). Всички изявили се ще получат грамоти за участие.

Организатори на фестивала са Община Дупница, Кметство Крайници и Народно читалище „Развитие 1910 г.”- с. Крайници. Фестивалът ще бъде на 10 юни (събота) на площад „Бончук” в Крайници.

Юлияна КОЛЧАКОВА