Подигравка с пациентите! Снабдяват аптеки в Дупница с по две опаковки липсващи антибиотици

  • Фармацевти: Поставени сме в ситуация да преценяваме кой пациент е по-спешен от друг, а чакат десетки

  • Лекарственият туризъм върви с пълна сила, отчитат аптекари

Седмици след обещанието на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев за решение на проблема с липсващите антибиотици,  аптеки в Дупница алармират, че недостигът остава нерешен. “Пълна подигравка с пациентите се получава. В петък получихме по две опаковки “Амоксиклав”, 2 “Ксимебак” и “Вентолин”. И те вече са продадени, тъй като повече от месец хората чакат за антибиотици. Целта е да бъде отразено, че след намеса на държавата в аптечната мрежа вече  има доставени липсващи лекарства. Въпросът обаче е какви са количествата…?  Това, което получаваме е нищожно и фармацевтите са поставени в ситуация да преценяват кой пациент е по-спешен от друг, при положение, че на опашка са десетки. Със сигурност до края на този месец не очаквам да получим допълнителни зареждания на антибиотици и отново се връщаме в изходна позиция”, коментира собственик на една от най-посещаваните аптеки в града.

Както вече писахме, цели групи антибиотици липсват от аптечната мрежа . Фармацевти споделят, че повече от два месеца  на отказ от фармацевтичните складове са едни от най-предписваните лекарствени средства с рецецепта. Дефицитни са цели групи антибиотици. От групата на пеницилините липсват “Аугментин” и “Амоксиклав”. Няма форми както за деца, така и за възрастни. От групата на цефалоспорините не могат да се изпълнят рецепти с предписан  “Зинат” във всичките му 4 –и форми, предназначени също както за деца, така и за възрастни пациенти. Продължава да няма “Пулмикорт” за  лечението на бронхиална астма и други белодробни заболявания при деца. Дефицит има и на препарати за диабетици.

Аптекари отчитат, че фармацевтичният туризъм върви с пълна сила.  “Хората продължават до пътуват до Македония и Гърция, за да купуват липсващи на местния пазар лекарства. Медикаменти пристигат и от Италия,  и Гърция. Това показва, че в съседните ни държави хората имат по-добра лекарствена политика и са успели да си направят някакъв план за справяне с кризата на лекарства, която е в световен мащаб”, коментират още фармацевтите. Те настояват за реална стратегия за справяне с лекарствената криза , а не само спорадични медийни изяви за успокояване на натрупаното недоволство.

Припомняме, че служебният министър на здравеопазването Асен  Меджидиев заяви, че държавата ще предприеме поредици от мерки срещу недостига на лекарства. Той заплаши със санкции търговците, включително и затваряне на обекти. В началото на настоящия месец пък обеща, че количества антибиотици тръгват към аптечната мрежа в страната.За съжаление обаче в родния му град те са крайно недостатъчни , а фармацевти определят случващото се като подигравка с пациентите.