Подменят водопровод в Поповяне

Започна подмяната на водопровод на улица в село Поповяне. Ще бъдат сменени около 300 м тръби, съобщиха от Общинска администрация-Самоков.
Община Самоков ежегодно заделя средства в общинския бюджет за ремонт на ВиК мрежата по селата. За 2021 г. са заложени над 1,2 млн. лв. Това се прави с цел подобряване на водоснабдяването в селата, където мрежата е много амортизирана. Въпреки че община Самоков не е оператор на ВиК услуги и средствата за заплащането на вода и канал да постъпват в държавното дружество ВиК – София-област, общината се е ангажирала с ремонтите, за да могат жителите й да получат качествено водоснабдяване. Този проблем е особено силно изразен в селата, тъй като от едно село (в зависимост от броя на имотите) постъпват между 5 и 10 хил. лв. годишно от данъци (с изключение на селищата със статут на курорти, от които постъпват между 15 и 25 хил. лв.). Издръжката само на уличното осветление и кметството струва повече от приходите, но въпреки това ръководството се стреми да преразпределя приходите, за да има възможност за инвестиции и в малките населени места.
Отделно от общинския бюджет се подготвят проекти, с които да има възможност да се кандидатства по програми за дребномащабни мерки, за благоустрояване и инфраструктура.