Подписват договор за зимно почистване на АМ “Струма”

От 1 януари цените на всички винетки ще бъдат намалени с 10%

На този етап няма опасност републиканските пътища да останат без поддържане за предстоящия зимен сезон. Търсим законов вариант относно действащите договори за текущ ремонт и поддържане, които изтичат на 30-ти септември т.г., не можем да вървим срещу решението на Народното събрание, заяви председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Иво Иванов.
В момента АПИ провежда по ускорена процедура седем обществени поръчки за избор на изпълнители за зимно поддържане и възстановителни работи при аварийни ситуации по републиканските пътища за зима 2022/2023. С решения на възложителя са определени изпълнителите за 21 области и за автомагистралите „Хемус“, „Тракия“ и „Струма“. Предстои подписване на договорите. За останалите 6 области – Пазарджик, Смолян, Кюстендил, Перник, София, Разград и за АМ „Марица“ работата по провеждане на процедурите продължава и се очаква да приключи в най-кратки срокове.
Срокът за изпълнение на договорите по обявените процедури за зимно поддържане ще бъде не повече от 7 месеца.
Междувременно с цел да се минимизират рисковете републиканските пътища да останат без поддържане в АПИ се провеждат и открити процедури за текущ ремонт и поддържане за цялата републиканска пътна мрежа за срок от 3 години.
Председателят на АПИ увери, че не се предвижда увеличение на цените на винетките, а напротив – от 1 януари 2023 г. цените на всички винетки ще бъдат намалени с 10%. Най-предпочитана е-винетка – годишната, ще струва 87 лв. вместо сегашните 97 лв. Цената на тримесечната винетка ще бъде 48 лв., на месечната – 27 лв., седмичната – 13 лв., а уикенд винетката – 9 лв.