Подслониха в кметството на Соволяно самотна жена, останала без дом след 3 пожара

Пламен Илиев

62-годишната Калинка Александрова ще получи еднократна помощ от 347 лв., каза Пламен Илиев

Кметът на кюстендилското село Соволяно Пламен Илиев даде покрив над главата на останала без дом 62-годишна жена. Той я настани в стая, използвана за клуб в сградата на кметството. Калинка Александрова остава без дом след пожар на 2 февруари т.г. Предприети са и действия жената да получи еднократна помощ в размер на 347 лева от социалната служба. Това информира кметът, който се погрижи за самотно живеещата жена.

„От пет дни жената е настанена временно в кметството, а причината е, че тя, без да иска, е причинила пожар в лятната кухня. Това е трети пожар в дома, който е наследство от родителите й. Далеч съм от мисълта, че има умисъл в това, въпреки леките й психологични проблеми. Тя се отоплява на печка с дърва и оттам е дошла белята. Самата къща е много стара, строена през 18-и век, не може да се възстанови и подлежи на събаряне. Инцидентът стана в първите дни на месеца и тя дойде при мен изплашена. Каза, че няма къде да спи, няма близки и на кого да разчита в такива ситуации. Остана без дрехи, всичко изгоря. Затова трябваше да се реагира бързо и същевременно и да й бъде оказана необходимата помощ. Даже косата й беше леко опърлена. От БЧК веднага донесоха одеяла и други от първа необходимост неща. Очаквам отново от БЧК да й бъдат донесени дрехи, както и якета, все пак е зима. Тя е с нисък процент умствена изостаналост, пробвах да я настаня в дома в Преколница и в Дом „Ильо войвода“, но и на двете места не отговаряше на условията. Имам уговорка с бизнесмен от селото, който се занимава със земеделие в региона, да изпрати бригада да пригодим стая за живеене, става дума за помещение на стадиона, ползвано някога от спортисти. Надявам се, че до края на тази седмица нещата да станат и жената да се премести там. Тогава ще стане ясно и от какво още има нужда“, споделя кметът Пламен Илиев и допълва, че жената поддържа ежедневно чистота в кметството и района около него.

“Тя е добра жена, не е опасна за никого, въпреки умствените й проблеми. Хората не я отбягват. Сама си пазарува, знае кой ден е, какво се случва. Просто лоша съдба. Остана сама, справя се колкото може. Трябва сега и ние, хората, да помогнем с каквото можем”, каза още Илиев.

Краси ЦЕНКОВА