Пожарникарите отбелязаха Кръстовден с Ден на отворените врати: Николай Фотев от РСПБЗН-Дупница: В пожарната не се допуска колебание

Ст. инспектор Николай Фотев (първият от ляво надясно) с част от дежурния състав в Деня на пожарникарите

Младите хора имат интерес към нашата професия, идват все по-подготвени колеги, каза огнеборецът

Седмица на пожарната безопасност тече за Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” -Кюстендил в дните от 13 до 19 септември. Сред мероприятията на службите на огнеборците в областта са дарителска кампания в помощ на децата на загиналите служители при изпълнение на служебния дълг, изложба с творби на деца, участници в международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“ – 2021 г., приемни на граждани, даване на консултации по правилата за поведение и действие на населението при пожари, бедствия и извънредни ситуации, срещи с представители на общински администрации, посещение от деца, демонстративни занятия в училища, Дни на отворените врати. Навръх православния празник Кръстовден, честван като професионален празник на българските пожарникари по решение на Първия пожарникарски събор в София отпреди 116 години, разговаряме със старши инспектор Николай Фотев. Служителят е  началник-група „Държавен противопожарен контрол” – направлението в службата, следящо за безопасното проектиране, изграждане на сгради и тяхната експлоатация, дежурен в Деня на отворените врати в РСПБЗН-Дупница.

Инспектор Фотев, в понеделник бе първият ден от Седмицата на отворените врати за службата в Дупница, имаше ли посетители, от какво се интересуват хората?

Във връзка с професионалния празник на пожарникарите – 14 септември, той е и хубав християнски празник – Кръстовден, ежегодно организираме т.нар. Седмица на пожарната, в която ежедневно имаме Ден на отворените врати. В тези дни граждани може да идват, да задават въпроси, да споделят това, което ги вълнува. Някои идват и питат за това как могат да станат пожарникари, други просто искат да се запознаят, да видят отблизо автомобилите. Най-вече идват ученици и деца от детската градина, интересът е голям. През годините назад, когато ги нямаше епидемичната обстановка и ограниченията покрай Ковид-19, организирахме и демонстративни занятия с доброволните отряди в нашия район, с деца, които идват тук, в пожарната в Дупница, и се докосват до техниката. Те могат да ползват част от нея, да видят как се гаси огън, как се работи,  какво представляват нашите автомобили, какво представлява нашата професия и съответно тези, които са решили да стават пожарникари, се интересуват къде могат да получат това образование и какво е необходимо. Хубаво е, че се извършва тази превантивна дейност, наречена Седмица на пожарната, защото можем да отговорим на много от въпросите на гражданите. Онзи ден започнахме с посещение в детска градина „Слънце”, в двете сгради – на ул. „Бачо Киро” и в новата детска градина в жк „Бистрица”. Посещенията минаха много добре. Помагат ни и възпитателите в детската градина. Интересът е голям за децата. Малко ги разочаровахме, защото не можахме да отидем с автомобил, но иначе мина добре. Бяха много активни. Много от дечицата знаят и телефона, на който трябва да се обадят, и какво да кажат при пожар. Въобще мисията, която имаме, се стремим да я постигнем. Тези занятия ще продължат. Имаме планувано занятие и с детска градина „Мечта”. Винаги сме отворени и когато решат да направят посещение, могат да се обадят на началника на службата, да се уточнят за ден и час, за да създадем и ние нашата организация, защото по време на работа си имаме учебна програма, по която се обучаваме, поддържаме техника и т.н. Винаги са добре дошли.

В последните години пожарите се увеличават, колко са пожарите, потушени от службата тази година, и кога беше най-тежко?

Пожар един с един няма еднакъв. Никой от тях не трябва да се подценява, защото колкото и безобиден да изглежда, при благоприятни условия може да прерасне в голям пожар, да стане сложен, стихиен. Бяхме свидетели на такива пожари в други райони. Наш късмет е, че при нас не стана такова нещо. Но е така в цял свят. В европейски държави и в Америка видяхме огромни пожари, които изпепеляват хиляди декари гори, хората губят имота си, някои и живота си, което е само по себе си стряскащо, много неприятно и трагично. Така че ние се отзоваваме и разчитаме на гражданите да подават своевременен сигнал, което е много важно. Навременно подаденият сигнал означава, че ние ще стигнем по навреме, когато пожарът още не се е разраснал много и можем да го овладеем с наличните сили и средства. От началото на годината до момента имаме над 300 произшествия.

Успявате ли да установите кои са основните причини за възникването на пожари?

– Голяма част от пожарите са от небрежно ползване на открит огън. Някои от тях е възможно да са и от неправилно ползване или умисъл, което е трудно доказуемо. Защото когато отидем на полето и няма хора, няма как да установим на 100% дали е умишлено запален, но понякога има индикации и следи за това. Имаме санкциониращи норми, в Наказателния кодекс е предвидено дори лишаване от свобода, ако някой умишлено е предизвикал пожар и вследствие на това са възникнали сериозни щети или са загинали хора. Така че трябва да бъдем много внимателни. Ние излизаме не само заради пожари, въпреки че като се каже пожарната, се свързва най-вече с пожарите. Имаме и много катастрофи, всеки ден виждаме по новините, че се случват. Много са травмиращи тези гледки. За съжаление много хора по този нелеп начин си тръгват и… Ние вече отиваме, когато те са пострадали, все пак се опитваме с нашите действия и с колегите от „Бърза помощ” да помогнем на тези, които имат шанс, да оцелеят и да се възстановят. Колегите в такива случаи чувстват изпълнение на своя дълг към държава, към общество, въпреки обстановката, в която попадат.

Споменахте за санкциите, налагани при доказана вина, какви са те?

– Зависи от щетите, от това има ли пострадали. При доказан умишлен палеж се предвижда лишаване от свобода от 1 до 3 години. Може би има и по-тежки санкции, за които аз не мога да кажа, трябва да се обърнете към полицията или към следствието. Глобите са от 200 лв. нагоре.

С каква техника и с какъв състав разполага дупнишката служба?

Техниката ни е нова. Вече можем да се гордеем, че имаме нови, съвременни автомобили, които са много добре оборудвани, със съответното пожаротехническо въоръжение, което е необходимо не само за погасяване на пожари, но и за аварийно-спасителни дейности – било при земетресения, било при катастрофи, наводнения. Имаме добро оборудване и много добър, подготвен състав. Постоянно ходят на курсове да опресняват своите знания, а пък и ние си извършваме съответната учебна дейност и през годината, за да поддържат това ниво.

На колко години стана противопожарната служба в Дупница, как е създадена?

– 1878 г. се създават основите на пожарната служба в Дупница. С навлизането на руските войски в града руският офицер Орлински заделя 45 войници, като по този начин създава първата пожарна команда. Тя е оборудвана съответно с каруците с бурета с вода и помпи. След това вече в годините пожарната се сдобива с автомобили, като първите автомобили в България идват 1925 г., „Фиат”, в София. Пожарната тук е била в сградата на ул. „Андон Величков” в центъра, където сега е Спортната зала. По-късно се е изградила новата пожарна, която е по-голяма, с повече гаражни клетки за автомобили. Това е свързано съответно и с намиращия се в тази част на града голям завод (фармацевтичната компания „Тева”, или бившия ХФК, бел. ред.), в който навремето имаше и много пожароопасни производства.

Има ли интерес към пожарникарската професия?

Младите хора имат интерес към нашата професия и мога да кажа, че е престижна. Те могат да се подготвят в Академията на МВР в София. Освен за полицията, там има и Факултет за пожарна безопасност, подготвя бъдещите кадри, офицерите към пожарната. Учат 4 г. и получават висше образование, с бакалавърска или магистърска степен. Към академията има и специализирано училище за пожарникари във Варна, където също се подготвят пожарникари. Там се обучават редовите пожарникари, които учат 1 година. Подготовката е много сериозна, много добра. Като дойдат, си личи, много бързо навлизат в работата и много добре си я вършат. Много сме доволни. Вдигна се нивото много и се радваме, че е така. Това е добре и за обществото, за гражданите. Младежите, които искат да работят в пожарната, трябва да знаят, че това са учебните заведения, които дават професионалната подготовка, и съответно в интернет могат да видят какви са изискванията, какви документи са необходими, кога са приемните изпити, за да се насочат и да реализират мечтите си. Пожарникарската професия е важна като всяка една друга професия. И няма по-важна или по-маловажна. Не може без хляб, не може без медицина. Професията е привлекателна, с адреналина, с престижа на държавна работа. Някои и униформата ги привлича. Повечето идват тук, особено най-новите колеги, които постъпиха, като се стремят да помагат, да се подготвят, да са действително полезни, с много добри морални качества.

– Имате жени колежки, те справят ли се?
– В службата тук има и жени, които са в администрацията. В службите в по-големите градове в страната има и жени, които работят на терен и много добре се справят. Даже има началници на служби, което показва, че добрата подготовка отваря врати и е основа за професионална реализация. Това, че си жена или мъж, вече не дава на никого предимство. Това са остарели догми. Така че момичетата, които се колебаят, да знаят, че място за колебание няма, когато трябва да взимат бъдещето в свои ръце. А пък ако са в пожарната, изобщо не е допустимо колебание. Трябва да са решителни и са добре дошли при нас.

Юлияна КОЛЧАКОВА