Пожарът край Голешово е локализиран, селото в готовност за евакуация

Снимка: БНР

Огнеборци: Един хеликоптер би потушил огнището изключително бързо

Локализиран е пожарът в района на санданското село Голешово. Огънят продължава да тлее на места, но опасност за къщите и хората няма, съобщи кметът на селото Стоян Съботанов.

„Пожарът не е изгасен напълно. Тук-там тлее, но пресечен е огънят, няма опасност да се разпространи и няма опасност за хората. Предупредили сме ги. Подготвили сме всичко за евакуация, но такава не се налага. Пожарът ще бъде напълно загасен, ако завали дъжд“, посочи Съботанов.

По-рано големият пожар край санданските села Петрово и Голешово отново стигна на няколкостотин метра от къщите на Голешово. В четвъртък кметът на Сандански Атанас Стоянов даде подробности: „Направена е сериозна организация между Противопожарна охрана, Гражданска защита, военните, Югозападно държавно предприятие – горското предприятие, и не на последно място, разбира се, и община Сандански. Надявам се до края на днешния ден наистина пожарът не само да бъде локализиран, а да бъде и потушен. Разбира се, както и снощи, така и днес, има дежурни – и от пожарната, и от общината, за да може при евентуално възникване на пожар, не дай си Боже да задуха вятърът, както вече и започна, той да не се възобнови. За жалост този пожар завърши с летален изход за двама отлични служители на Югозападно държавно горско предприятие. Общините Сандански, Петрич и Кресна днес сме обявили официален ден на траур с оглед на това да бъдем съпричастни към изключително тежката трагедия“, каза кметът.

Борбата с огъня край санданското село Петрово продължи през целия ден на няколко фронта. В четвъртък през деня директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов съобщи за Радио Благоевград, че на мястото на пожара са били около 130 души – 80 служители на предприятието, 30 военнослужещи, 20 пожарникари и доброволци от селото. „Двата от фронтовете са локализирани. В момента нашите автомобили поливат с вода, за да няма повторно запалване. От третия фронт сега водим един автомобил, който има опция да пусне над 400 дка дълга линия, за да може да го затворим и да обезпечим вече всички фронтове. Очакваме в близките часове да го локализираме. Това обаче не означава, че няма да са хората цял ден там, тъй като високите температури неминуемо ще доведат до повторно запалване на места, което трябва да бъде на момента погасявано“, каза инж. Дамянов.

В обедните часове няколко по-сериозни пристъпа на вятъра разпалиха едно от локализираните огнища на пожара край Голешово. За момент отново се появиха върхови пламъци. Огнището тлееше интензивно, пожарникарите можеха само да го наблюдават, тъй като бе на изключително недостъпно място. Според огнеборците един хеликоптер би потушил и това огнище изключително бързо.

Модул за гасене на пожари от военни формирования от състава на Сухопътните войски оказва помощ при погасяването на големия горски пожар в област Благоевград

37 военнослужещи с 4 автомобила от състава на Бригадното командване – Благоевград действат по погасяването на пожара, обхванал декари гора край село Петрово, община Сандански.
Модулите за гасене на пожари работят в координация с останалите институции, които полагат усилия в овладяването на огъня и ограничаване на по-нататъшното му разпространение.

Опасността от пожари в Югозападна България продължава да бъде завишена, каза директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов:

„Трябва да бъдем всички внимателни. Най-важното е да запазим нашия живот, живота на гражданите и гората. Да не се палят никакви огньове, да се ограничи работата по полето, с изключение на неотложната по прибирането на реколтата“, посочи Николов.

Със заповед на министъра на земеделието е забранено паленето на стърнища на земеделските площи. Това беше решено на спешна среща, свикана от премиера Стефан Янев по повод смъртта на двамата лесничеи в района на Сандански.