Пожар избухна в COVID отделение в русенска болница

Пациентка е предизвикала пожар тази сутрин в COVID отделението на Университетската болница “Медика” в Русе, съобщиха от лечебното заведение.

Пламъците лумнали към 4,00 часа в една от стаите на отделението. От болницата съобщават, че инцидентът е причинен от пациентка, която била на двоен източник на кислород. Тя свалила маската си, след което взела запалка, за да потърси изтърван предмет под леглото.

От близостта на огъня до кислорода маската се възпламенила и бил предизвикан пожар. “Благодарение на бързата и адекватна реакция на дежурния екип от лекар, две медицински сестри и санитар пожарът е овладян чрез пожарогасителите в лечебното заведение и вода. За навременната реакция е помогнала и пациентка от съседното легло, която моментално дръпнала въжето на алармената система за връзка с персонала”, обясняват от болницата.

На място веднага са пристигнали екипи на противопожарната служба и на полицията. На място е бил и заместник-кметът на Русе Димитър Недев. При пожара в помещението са обгорели част от леглата, стените и уредите. Четиримата пациенти, които били в стаята, не са пострадали. Те са изведени от персонала в други стаи.

От ръководството на болницата обмислят да издадат заповед при постъпване в лечебното заведение на пациентите да не се разрешава да носят запалителни средства.

От УМБАЛ “Медика” напомнят, че с кислорода трябва да се внимава много, защото той е животоспасяващ газ, но и активно поддържа горене. Административният директор на лечебни заведения “Медика” Алисе Муртезова и д-р Станислав Павлов, който е бил дежурен през нощта, обясниха, че четиримата пациенти са в стабилно състояние.

Муртезова каза още, че в ковид отделението има 60 болни, но евакуация не се е наложила./БТА