Позлатиха две от кубетата в Ресиловския манастир

Портата на манастира е с позлатено кубе.
  • Стотици вярващи се събират в обителта за храмовия празник на 1 октомври

 

С обновени кубета се сдоби Ресиловският манастир „Покров на Пресвета Богородица”. В навечерието на храмовия празник на обителта – 1 октомври, със специална позлатена ламарина са обшити 2 кубета. Едното е над портата на входа за манастира, а другото – на параклиса “Св. Архангел Михаил”, намиращ се вдясно от черквата. „Кубетата течаха и затова ги ремонтирахме. Обковани са със специална неръждаема ламарина, внесена от Украйна. Обковаването бе направено от майстор от Гоце Делчев. Средствата са от дарения. Дарения от бедните, не от богатите, от поклонници. Такъв обков ще бъде направен и на църквата ”Св. Георги Победоносец” в Дупница, и на църквата в село Самораново”, лаконична бе Мария – една от сестрите в обителта. В момента се ремонтира и разширява и пътят към манастира. По традиция за службата на 1 октомври в обителта се събират стотици хора не само от региона, а и други краища на България. Обичайно за празника местните приготвят и курбан за здраве.

Параклисът „Св. Архангел Михаил” също е с обновено кубе.

Ресиловският девически манастир „Покров на Пресвета Богородица” е разположен в подножието на Рила планина, близо до с. Ресилово, община Сапарева баня. Намира се на 10 км източно от гр. Дупница и на 60 км южно от София. До манастира се стига по пътя от гр. Дупница за гр. Сапарева баня, като отбивката за обителта е при с. Ресилово.

Манастирът е основан през 1932 г. В периода 1994-1995 г. е изцяло обновен и разширен. Постоянно действащ е и се състои от църква, жилищни и стопански сгради. Манастирската черква впечатлява с красивите си стенописи и дърворезбован олтар. В храма има икони на много светци, сред които чудотворни икони на Божията майка – „Ширшая небес”, „Скоропослушница” и „Дванадесетте господски празници”. Светини за манастира са изложените за поклонение частици от мощите на светците Харалампи, Екатерина, Варвара, Ксения, Пантелеймон и Серафим Саровски. Манастирът е заобиколен от каменна ограда, а вдясно до входа към него има аязмо и параклис „Св. Дух”. До тях има място с детски кът с люлка и катерушка, навеси и идеални условия за пикник, отдих и туризъм.