Поклон пред безсмъртния подвиг на Радоновата чета

117 години ни делят от безсмъртния подвиг на четата на Радон Тодев – войводата, учителят и просветителят от Банско. През м. септември 1903 г. 27 мъже полагат живота си в олтара на свободата на Отечеството. Приживе опети, те отиват на сигурна смърт в Рила планина да защитят пътя на бежанците от опожарените селища в Разложко към свободна България.
В организираното от община Банско, Дружество „Радон Тодев”-Банско и родолюбиви жители на селата Годлево и Бачево тържествено отбелязване на годишнината от саможертвата на патриотите от илинденско-преображенската епопея се включиха многобройни техни потомци.
Мнозина се изкачиха високо в планината – на Радоновата пусия, за да поднесат цветя на лобното място и гроба на Радоновата чета. А в църквата „Света Богородица” в едноименната местност над с. Годлево беше отслужена панихида за загиналите и беше даден курбан в тяхна памет.
Зам.-кметът на община Банско Стойчо Баненски и председателят на Общинския съвет Димитър Русков припомниха с вълнуващи слова потресаващите събития и величавия подвиг на българския народ от Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г.
Споменът за героите е запазен в народната памет и възпят в песни, които прозвучаха в полите на Рила в изпълнение на годлевци и бачевци.