Поклон пред Никола Вапцаров! Благоевград отбеляза 113 г. от рождението на поета

С ритуал по полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани 113 години от рождението на Никола Вапцаров. В церемонията, която се състоя пред барелефа на поета, участие взеха зам.-кметът по икономика, финанси и европейски проекти Мария Петрова, представители на Областна администрация, на учебни заведения, културни институции, общественици и граждани.

Ивана Дякова, организатор в направление „Култура“ към Община Благоевград, припомни и част от живота и творчеството на Никола Вапцаров.

Поетът на морето и машините, както е известен Никола Вапцаров, е роден на 7 декември в подножието на Пирин, в гр. Банско през 1909 година. Увлечението му по литературата се проявява още в ученическите му години. Първите му творчески изяви се появяват в ученическия вестник “Борба”. Там е публикувано първото му напечатано стихотворение “Към светли идеали“.

Никола Вапцаров учи в Морското машинно училище във Варна от 1926 до 1932, което по-късно е кръстено на негово име. След завършване на училището Вапцаров работи като огняр, а след това и като машинен техник във фабриката в с. Кочериново. През 1936 година заедно със семейството си се премества в София. През 1939 г. Вапцаров подготвя единствената си стихосбирка “Моторни песни”.