Поликарп отслужи архиерейска света литургия за обновлението на храма “Св. вмчк Димитър Солунски” в Кюстендил

  • Ремонтът на стойност над 500 хил. лв. продължи 3 месеца, средствата бяха отпуснати от кабинета на Бойко Борисов

  • Георги Тасков и Мирослав Костов бяха ръкоположени за нови духовници

Архиерейска света литургия по повод обновлението на храма “Св. вмчк Димитър Солунски” в Кюстендил беше извършена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в съслужение с архиерейския наместник на Кюстендилска духовна околия архимандрит Исаак и духовници от околията.
Храмът е основно ремонтиран със средства, отпуснати от Министерския съвет на Република България през февруари тази година.
“Ремонтът продължи три месеца и е на стойност над 500 хил. лв., което включваше само строителни дейности”, каза архиерейският наместник отец Исаак. Той добави, че предстои от Министерството на културата да бъде одобрен и проект за ремонт и реконструкция на иконостас. След художествената реставрация храмът ще бъде напълно завършен, посочи отец Исаак.
От 1865 г. до днес не е извършван основен ремонт на храма, а само частичен, казаха от архиерейското наместничество.
“Обновлението става сега, седмица преди Рождество Христово, така че в обновения храм ще можем да посрещнем този светъл празник”, посочи още отец Исаак. Ремонтът на храма е съгласуван с Министерството на културата и община Кюстендил, тъй като храмът е паметник на културата от местно значение.
Молитвено участие в светата литургия взеха инж. Александър Пандурски – областен управител на Кюстендил, Петър Паунов – кмет на община Кюстендил, Иван Андонов – председател на Общинския съвет, Ангел Младенов – секретар на Софийска света митрополия, както и множество местни християни.

Песнопенията на светата литургия бяха изпълнени от смесения хор при новообновения храм.

Преди светата литургия епископ Поликарп извърши чина на обновлението на храма и поръси със светена вода новообновения храм.

След това за иподякон бе постриган благоговейният мъж Георги Тасков от гр. Кюстендил, който впоследствие бе ръкоположен за дякон.

По време на светата литургия за презвитер бе ръкоположен дякон Мирослав Костов от гр. Кюстендил.

Двамата нови духовници бяха приветствани от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, който им пожела да бъдат отговорни, мъдри, разумни, ученолюбиви и развиващи се постоянно, като всичко това да бъде в полза на личното им спасение и за благото на верния народ.

След тържественото богослужение епископ Поликарп произнесе проповед, в която запозна присъстващите християни с живота и служението на св. Модест, патриарх Йерусалимски, когото Църквата тържествено отбелязва на днешния ден.

Припомняйки живота на този велик отец на Църквата, епископ Поликарп насърчи присъстващите да му подражават в силната вяра, в постоянството в духовния живот, както и в Христовата любов и милосърдие.

По време на своята проповед той благодари на всички, които са се потрудили за осъществяването на цялостния ремонт на храма. Изказана бе благодарност към Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Бойко Борисов, Петър  Паунов, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, както и към строителите на обекта. Епископът благодари и на всички, които със своята лепта са подкрепили това дело.

Белоградчишкият епископ Поликарп поднесе на архимандрит Исаак икона за храма с образа на св. великомъченик Димитър Солунски, за молитвен спомен и благословение лично от Негово Светейшество патриарх Неофит.

Думи на благодарност към Негово Светейшество от името на свещенството и верния народ, чрез епископ Поликарп, поднесе архимандрит Исаак. Той благодари за духовната грижа и любовта, с които Негово Светейшество прегръща цялата Кюстендилска духовна околия.

Празникът по обновлението завърши с освещаването на мозаечна икона на свети Димитър, вградена на западната стена на храма.

Освен ремонта на църквата е направен ремонт и на прилежащите паркови пространства около храма: нови алеи, нова чешма, възможност за достъп на инвалиди, разредена е растителността, което дава възможност храмът да е напълно видим за преминаващите покрай него, изградено е и външно осветление.