Поликлиниката в Кюстендил обявена за инкубатор на  Ковид-19, въвеждат филтър

  • Областният управител Виктор Янев: Броят на новозаразените вече е 300 на 100 000 души

  • Пристигат 500 дози от Астра Зенека“, започва ваксинацията на учителите в областта

70% от пациентите в поликлиниката в Кюстендил са положителни за коронавирус. Данните са на общопрактикуващи лекари, които биха тревога пред Областния кризисен щаб, че поликлиниката се е превърнала в инкубатор за коронавируса. Това стана причина за въвеждането на филтър на територията й. „До 24 часа ще има филтър за пациентите, но и в момента там  температурата на пациентите се измерва. Имаме известни затруднения, защото се очакват студени дни и ние се съобразихме и с прогнозата. Смятахме кабинката да бъде отвън, но сега и вътре ще бъде осигурен кабинет, за да могат пациентите да стоят на топло. Ще има лекар, който ще преглежда и при необходимост ще прави антигенни тестове”, съобщи областният управител на Кюстендил Виктор Янев.

На брифинг той заяви, че в община Кюстендил са взети най-леките мерки, но с цел до 21 февруари заболеваемостта с коронавирус да спадне. Янев даде съвместна пресконференция със зам.-министъра на здравеопазването инж. Слави Пачалов, директора на болницата в Кюстендил д-р Александър Величков, директора на РЗИ-Кюстендил д-р Златко Величков и д-р  Румен Алексов – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в областта. Зам.-министърът на здравеопазването инж. Слави Пачалов акцентира върху личната отговорност на всеки един от гражданите на общината .„Държавата се опитва да подпомогне всички области, всички лечебни заведения, които имат нужда от помощ в борбата срещу коронавируса, но най-добрата помощ е на самите граждани”, коментира зам.-министърът.

„Лично в нас буди недоумение и в същото време ангажираност това, че броят на новозаразените вече е 300 на 100 000 души. Искаме да отправим апел към гражданите на Кюстендил, че мерките, които взехме във вторник, не са от най-тежките и не са мерки, които могат да породят социално-икономическа криза на територията на Кюстендил. Апелът ни е към всички: моля, спазвайте тези мерки, защото благодарение на вашата акуратност, дисциплина и самосъзнание ние ще можем да постигнем заедно успех и да минем в жълтата зона”, заяви още Виктор Янев. „Доколко ефективни ще са мерките, ще разберем след две седмици. Истината е, че маските не пазят на 100%, но се носят в целия свят. Те са едно механично препятствие и протичането на болестта е свързано с вирусния товар и когато инхалираме повече вируси от говорещия срещу нас, който е без маска, това ще доведе до едно по-тежко протичане на болестта”, заяви директорът на болницата в Кюстендил д-р Александър Величков.

887 души от област Кюстендил към момента са получили първа доза от ваксината срещу коронавирус, заяви директорът на РЗИ – Кюстендил д-р Златко Величков. Втора доза са получили 286 души. В РЗИ са получени още 60 флакона от ваксината на „Пфайзер“. В сряда ще пристигнат 500 дози от тази на „Астра Зенека“. „В пълен ход върви ваксинацията в областта, в момента се намираме във втора фаза. Първа фаза с медицинските лица е приключила. В сряда ще се довърши втора фаза със социалните домове в Дупница, Кочериново и Рила. Имаме проблем в двата дома в Кюстендил, където живеят голям брой карантинирани, чакаме да отмине карантината и ще ги ваксинираме. От понеделник започва ваксинацията на учителите в областта”, заяви д-р Златко Величков.

Директорът на общинската болница в Кюстендил д-р Александър Величков съобщи, че към момента хоспитализирани в двете COVID отделения и в реанимацията на лечебното заведение са общо 75 души с потвърдена инфекция. По думите му болницата разполага с капацитет от до 143 легла за лечение на COVID положителни пациенти, обезпечена е с достатъчно лични предпазни средства, дезинфектанти и всичко необходимо, за да се справи с настоящата ситуация.

Същевременно стана ясно, че заместник-министърът на здравеопазването Слави Пачалов предостави на кюстендилската МБАЛ “Д-р Никола Василиев” два кислородни концентратора. Те са приложими при пациенти с по-лека форма на инфекция. По-рано през деня два кислородни концентратора бяха осигурени за двете болници в Перник.