Полицаи дават положителни проби за наркотици, пили лекарства за стрес

Дни след като беше обявено, че и полицаите ще бъдат проверявани за алкохол и дрога, тестването вече започна по места.  Зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите на работещите в МВР (СФСМВР) Генади Тенев увери пред Нова телевизия, че федерацията подкрепя тестването на униформените, но не одобрява начина, по който това се прави. „Има доста обезпокояващи неща, да не кажем и незаконосъобразни”, смята той.
По думите на Тенев тестовете, с които се взимат проби, са същите, с които полицаите проверяват и шофьорите, а те често давали неверни резултати. Синдикалистът обяви, че вече има служители на реда, които са дали положителен резултат при тестването за наркотици. Това, обаче, се дължало на лекарства, които приемат. „Първо ще излезе фактът, че в МВР се използват лекарства за успокояване, което от години нашата организация е правила два пъти изследване и сме го подчертавали – от високия стрес и натоварване, но това се крие от МВР. Сега ще излязат и тези резултати от тестовете”, категоричен бе Тенев. Той подчерта, че практиката през годините показвала, че въпросните тестове не показват реални резултати. „Това е поредно безумие на МВР”, твърди зам.-председателят на СФСМВР. По думите му над 200-300 лекарствени средства съдържат вещества, които могат да бъдат отчетени от полевия тест.

Тестването на полицаи започна след като в рамките на няколко служители бяха хванати да шофират след употреба на наркотици и алкохол. При един от случаите в района на кюстендилското село Горна Гращица пиян полицай от РУ-Бобовдол с лек автомобил предизвика извън работното си време катастрофа с друга кола, като инцидентът се размина без пострадали. Оказа се, че е бил зад волана с 2,07 промила промила алкохол.