Полицията проверява на 100% язовир “Дяково”

Янек Миланов и Димитър Георгиев
  • Шестима водолази за шести път търсят Янек във водите на язовира

  • Цигари и огън са последните следи от изчезналия Димитър Георгиев при хижа “Ловна”

„Две паралелни издирвателни акции провеждат в сряда полицейски служители на Районно управление-Дупница, научи  „Вяра” от свои източници. Въпреки лошите метеорологични условия за шести пореден път водолази се спускат на дъното на язовир “Дяково”. Разследването е във връзка с издирването на 43- годишния Янек Миланов, който за последно бе видян да се качва в джипа на Васил Капланов на 31 юли. Оттогава няма никаква информация или следа от него. Разследващите екипи разполагат с карта на язовир “Дяково”, която е предоставена от “Напоителни системи” и разделя водното съоръжение на участъци. Проверява се периметър по периметър, с цел разследващите да имат крайна информация за това дали в язовир “Дяково” има човешко тяло. Крайната цел е язовирът да бъде проверен на 100%, за да могат да отпаднат всякакви съмнения, че в него има човешки останки.

Екипът разполага с две лодки и включва шестима водолази, служители на Главна дирекция „Национална полиция” и следователи от група за тежки криминални престъпления на Районно управление-Дупница. И към момента основният заподозрян по случая остава Васил Капланов-Каплата, който е в ареста, след като Окръжен съд-Кюстендил потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража”. Бившият гард на Братя Галеви бе обвинен за отправена закана за убийство по време на кореспонденция с Димитър Недков от Дупница, с думите: „Децата ти ще останат сираци”. Капланов имаше и наложена мярка “парична гаранция” за държане на боеприпаси – 115 патрона без разрешение. Работата по случая “Янек” не е спирала от самото начало, твърдят наши източници. Това се доказа и от извършената проверка, при която Министерството на вътрешните работи не откри нарушения на полицаите в Дупница по сигнала с отвличането на Янек Миланов. И днес продължават активни издирвателни действия от служители на Районно управление-Дупница, съвместно с Главна дирекция “Национална полиция” и под контрола на Министерството на вътрешните работи.

Важен и интересен акцент е, че и към днешна дата никъде няма категорични данни, че Янек Миланов се е качил в джипа на Васил Капланов, твърдят наши източници, запознати с разследването. Но при разпитите Васил Капланов-Каплата не е отрекъл това и срещата между двамата. Тя е с начален час 23.30 часа. Камерите засичат как джипа напуска града и се връща обратно около 01.30 часа през нощта, когато е паркирана в близост до денонощен магазин „Брезите” в Дупница. Какво точно се е случвало обаче, предстои разследването да покаже.

Също в сряда продължават издирвателните действия и по случая с изчезналия Димитър Кирилов Георгиев. 53-годишният мъж от София е в неизвестност от 28 ноември. Това е пета поред проверка в района на хижа “Ловна”, където Георгиев е бил за последно. В издирването участват служители на Районно управление-Дупница, екип на Планинската спасителна служба в града, както и близки и приятели на семейството на Димитър Георгиев. До този момент е обходена и проверена голяма територия от гората. Няколко пъти е проверяван маршрутът в посока хижа “Ловна” – хижа “Вада”. Хижа “Вада” е мястото, от което е започнало изкачването на планината при първото идване на Георгиев. Там е бил паркиран и автомобилът, с който се е придвижил. При един от обходите на района са намерени и следи, които навяват на мисълта, че мъжът е бил там. Сред тях са ръчно свити цигари, приличащи на неговите. Те са намерени в близост до обгорена растителност и клони, с които се предполага, че е направен опит за запалване на огън. Криминалисти не изключват възможността Георгиев да се е изгубил и премръзнал, тъй като по предварително събраната информация той не е бил планинар, не е познавал добре района, нямал е необходимата екипировка и подготовка за справяне с по-тежки метеорологични условия. В деня на изчезването му температурите в планината са били минусови, а денят е бил ветровит и студен. Припомняме, че поводът Димитър Георгиев да се качи на хижа “Ловна” е пусната обява в интернет за търсене на персонал. Тогава мъжът за първи път се качва с приятелката си в хижата, за да се запознае с мястото и условията за работа.

По разкази на спътницата му още при първото качване на маршрута “Ловна” – “Вада” двамата объркват пътеката и се загубват в гората. Те споделят за това приключение с гостите и персонала на планинската хижа. Според наши източници на другия ден двамата си тръгват и заминават за дома на жената. След няколко дни Георгиев се свързва с наемателя на хижата Иван Попов и декларира желанието си да започне работа. След уговорка на 24.11.2020 г. Попов лично го взима с автомобил от дома на майка му в село Марица и го качва до новото му работно място на хижа “Ловна”. Четири дни по-късно по собствено желание Георгиев решава да си тръгне и уведомява останалия персонал. Оттогава е в неизвестност. При направения оглед на място в хижата в неговата стая са намерени празни бутилки от ракия и количество угарки от саморъчно направени цигари. Димитър Георгиев е поддържал честа телефонна връзка със сина си. Именно той е подал сигнал за изчезването му, след като на няколко пъти не е успял да се свърже с него. Сигналът в РПУ-Дупница постъпва на 3 декември и Димитър Георгиев е обявен за издирване, след като не е намерен в нито едно от жилищата, които е посещавал и обитавал. При първото претърсване на района синът и дъщерята на изчезналия мъж са успели да доведат 28 души доброволци за претърсването на различни маршрути в планината. И днес издирването продължава. По случая е образувано досъдебно производство и се работи съвместно с Районна прокуратура – Дупница. Предприети са всички мероприятия по издирването на лицето.