Полицията проверява по разпореждане на главния прокурор всички къщи за гости, построени с европари

Сотир Цацаров

746 къщи за гости, финансирани с европейски средства, ще бъдат проверени от Националната полиция по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. Първите резултати се очакват още другата седмица, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова: “Седмица, защото само направеният през последните няколко часа преглед от страна на тримата прокурори от Върховната касационна прокуратура въз основа на документи, представени от фонд “Земеделие”, са показали, че някои от къщите за гости са построени в забранени територии, което вече подсказа нарушение”. Има данни, че част от тях са ползвани за частни нужди, но всичко това ще се проверява. Освен къщите прокурорите ще проверяват и коли, джипове, катамарани, АТВ-та, яхти, които са закупени също със средства, отпуснати по Европейската програма за развитие на селските райони. Има данни, че те са поискали да се развива воден, планински или друг туризъм, но всъщност се ползва за частна нужда. Новини може би още утре се очакват около проверката, свързана с бившия заместник-министър Александър Манолев. Там от прокуратурата се оплакаха, че покрай разследването не са срещнали особено съдействие от община Сандански, където се намира проверяваната къща за гости. Стана ясно, че в нея е получен достъп, след като в общината е оставен ключ от къщата с изричната молба на човека, който е оставил ключа и все още не е установен, ако може, като влязат прокурорите и полицаите, да не разбиват вратата. Няма следи от живот в тази къща през последните дни, която е била изключително добре почистена, обясни Румяна Арнаудова. Няма регистри, каквито са били задължени да водят хората, които получават пари, за да правят такива къщи за гости. Тепърва предстои да се установява дали и телефоните, дадени за връзка с тази къща за гости, са на жената, която се води, че я стопанисва, или каквито подозрения има прокуратурата, за телефони, ползвани от Алекксандър Манолев.

Това, което още на пръв поглед констатира прокуратурата, е, че има данни, че много от тези къщи за гости не са били ползвани по предназначение. Установява се дали има замесени длъжностни лица, но повече информация по тези случаи – утре и следващата седмица в рамките на продължаващата два месеца, както разпореди главният прокурор, проверка. Полицията ще проверява и придобитите с финансовата помощ от Евросъюза автомобили.

Вчера от държавното обвинение съобщиха, че се проверяват три къщи за гости на семейството на съпруга на Елена Йончева, а днес уточниха, че се прави проверка и по отношение на бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев.

За Манолев е сезирана и антикорупционната комисия – за извършване на проверка и преценка за конфликт на интереси. По досъдебно производство за получаване на европейски средства срещу невярно декларирани данни работи Окръжната прокуратура в Благоевград. Що се отнася до цялостната проверка на къщите за гости в страната, първо, ще се направи анализ на проектите, финансирани по евромярката „Разнообразяване към неземеделски дейности“. На място МВР служители ще установяват дали къщите се ползват за гости, като ще изискват заверени копия от регистри за настанени туристи и от документи за регистриране и категоризиране на обекта. Ще се търси информация за заплатените туристически данъци, за регистрационните карти за нощували туристи и дали въпросните туристи наистина са ползвали къщите за гости. По проверката ще работи екип от прокурори, на които обвинител номер едно е дал двумесечен срок./БНР