Положиха основния камък на православната черква „Свети Мина” в Дупница

Белоградчишкият епископ Поликарп: Това е исторически ден! Храмът да бъде един притегателен духовен център!

Юлияна КОЛЧАКОВА

На официалната церемония в Дупница бе положен основният камък и бе направена първата копка на православния храм „Свети Мина”, който ще бъде изграден в жк „Бистрица”. Благословията си за изграждането на черквата даде Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, като в църковния ритуал участваха архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски и свещеници от митрополията и Дупнишка духовна епархия.

В събитието взеха участие служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, областният управител на област Кюстендил Александър Пандурски, кметът на общината Методи Чимев, директорът на Регионалната здравна инспекция — Кюстендил, д-р Златко Величков, танцьори от фолклорния ансамбъл “Дупница”. Сред официалните гости бяха Радослава Чеканска и Иван Каназирски – кандидати за народни представители от областта.

 

 

Присъстваха представители на общинската администрация, общински съветници, граждани, сред които много деца.

„Днес е исторически ден и момент за Дупница и за ж к „Бистрица”! Полагаме основен камък за изграждането на православен храм в чест и памет на светия великомъченик Мина! Полагаме основите на дом Божий, в който всеки един, преминавайки, влизайки, да намира утеха, да намира отговор на въпросите, които го вълнуват, терзаят, на които желае да си отговори! Да бъде храмът един притегателен духовен център, в който всеки, влизайки, да получава удовлетворение, да получава онова, което му е необходимо да бъде добър човек, да бъде истински православен християнин, да бъде наистина във всичко изрядно чедо на Бога!

Радваме се винаги, когато правим освещаване на храм, когато правим копка или полагаме основен камък за изграждането на такъв! Защото в 21 век виждаме, че народът има нужда от вяра, от надежда, от любов, от православно въздигане на душите и телата! Имаме нужда в този материален свят от духовното, от непреходното, от вечното, от нетленното, от онова, което въздига човека и го прави наистина духовно, съкровено същество пред Бога!”, каза Белоградчишкият епископ Поликарп по време на церемонията. Негово Преосвещенство благодари на инициативния комитет, черковното настоятелство и ръководството на община Дупница за извършеното до момента, пожела в най-скоро време новият храм да бъде осветен и поднесе поздравления от името на патриарх Неофит. „Нека това полагане на основния камък за изграждането на храм „Свети Мина” да бъде радост и духовна утеха на всички!”, благослови още владиката.

Ритуалът включваше освещаване на основния камък и полагането му в темелите на бъдещата черква. Кметът Чимев и здравният министър Меджидиев направиха първа копка. По традиция за успех в багера бе разбита бутилка шампанско, след което запис на камбанен звън огласи комплекса.

„За мен е изключително усещането да присъствам на това събитие. В полите на най-красивата българска планина, още повече, че аз съм родом от Дупница. Всичките ми корени са тук. Моят дядо е писал историята на този град, така че за мен е огромна чест. Много се радвам, че се положи първата копка на тази църква, която се надявам по-скоро да се построи, да намират хората утеха в нея, да ни прави по-добри, да мислим за това какво добро можем да направим, да пази здравето на хората, да ги обединява. Религията и здравеопазването са свързани. Ние лекуваме физиологята на хората, църквата лекува душата. Затова за мен е особен момент присъствието ми тук, сред моите съграждани. Аз се чувствам дупничанин в сърцето си”, каза Асен Меджидиев.

Кметът на общината подчерта, че досега е извършено немалко за новата черква. Одобрен е работен проект от Светия синод Чемев, общината е издала разрешение за строежа, което е номер едно за тази година за общината. Инициативен комитет е ангажиран със събирането на средства, като е разкрита банкова сметка. „Оттук насетне разчитам не само на общината, на инициативния комитет, на държавата, на черквата. Всички заедно ще трябва да се потрудим да изградим храма. Дай Боже, в скоро време до хубавата ни детска градина да имаме един хубав храм. Пространство около него вече ще бъде ангажимент на общината. Целият имот е 3, 7 дка, ще има алеи, места за отдих, ще бъде залесен, така, че да заприлича на хубав парк. Сградата ще има разгъната площ близо 80 кв. м, ще бъде един кокетен хубав храм. Някакси не отива на най-големия ни жилещен комплекс, в който живеят 10 000 човека, да няма църковен храм. Беше мечта на всички да го има, дай Боже, убеден съм, че ще се случи. И общината, и всеки от нас като физическо лице ще помага. Мисля, че към храм всеки има уважение и респект и всеки ще помага”, обясни Методи Чимев.

„Целта ни е всички заедно – църква, народ, община да се обединим, да има единодействие и всички заедно да изградим черквата”, каза за в. „Вяра” архиерейският наместник Георги Паликарски. Той припомни, че последният храм, изграден в Дупнишка духовна околия, е храмът „Свети Иван Рилски” в Паничище, а в Дупница това е черквата „Свети Иван Рилски” в гробищния парк, функционираща от 80-те години на 20 век. Както и че на територията на околията все още се строи черквата „Успение на Пресвета Богородица“ в Бобов дол, чието строителство започна през 2007 г.