Пореден инцидент! Мигрант загина, а други 30 са ранени в катастрофа на “Тракия”  

Откриха изоставен край Перник втори бус, нелегалните ги няма  

 

Един мигрант загина, а други 32-ма са в болница след инцидент с бус на автомагистрала „Тракия”. Според информация на прокуратурата става въпрос за афганистански граждани. Трима от нелегалните пътници са в тежко състояние. В катастрофиралия бус на „Тракия” е имало 46 мигранти, един от тях е починал. Причината за инцидента е гръмнала гума, след което водачът е изгубил управление и бусът се е ударил няколко пъти в мантинелата.

При катастрофата има 32-ма ранени, които са откарани за лечение в различни болници с шест линейки. Състоянието на трима от тях е тежко. Дете на 11 г. е настанено в реанимация. Друго дете е с фрактура на бедрото, ще  бъде оперирано, съобщи здравният министър Асен Меджидиев. Той уточни, че няма пациенти с опасност за живота. Ранените са с фрактури на крака и ръце, гръдни травми, счупен прешлен и др.

Собственикът на катастрофиралия микробус с мигранти на АМ „Тракия“ е собственик и на микробуса, в който бяха заловени други нелегални мигранти на 4 януари, съобщи бТВ.

Той е благоевградчанин, който вече е бил разпитван за случая преди месец и половина. Не му е било повдигнато обвинение и е пуснат на свобода.

Арестуван е предполагаемият организатор на канала за нелегални мигранти, свързан с катастрофата на „Тракия”, предаде NOVA. Той е задържан край Велинград. Установено е, че се е движил с пилотната кола, зад която са карали двата буса с мигранти, като единият е катастрофирал.

Малко по-късно в неделя бе открит и втория бус с мигранти. Той бе намерен край Перник. Бусът е открит празен, а пътниците в него се издирват. Изоставеният бус и катастрофиралият в неделя сутрин са се движили заедно по магистралата.

А заради поредния случай на катастрофа с мигранти, главният прокурор Иван Гешев е поискал цялата налична информация, с която разполагат МВР, Държавната агенция „Национална сигурност”, Службата военно разузнаване и Държавната агенция разузнаване за нелегалния трафик в страната.

Главният прокурор използва случая да обвини политиците за закриването на специализираната прокуратура. “Днес се случва това, за което предупреждавам от повече от година. След закриването на специализираната прокуратура само за девет месеца има петдесет процента спад на делата за организирана престъпност. Някои политици без да ги интересуват интересите на народа с този закон фактически обслужиха организираната престъпност. Тези, които нарекоха това “съдебна реформа” сега мълчат”, каза главният прокурор Иван Гешев.

Припомняме, че в последните дни преди разпускането на последното 48-мо  Народно събрание, ексминистърът на вътрешните работи и депутат от ГЕРБ-СДС Христо Терзийски, заедно с народният представител от област  Перник Кирил Ананиев внесоха питане до служебния министър на МВР Иван Демерджиев във връзка с мигрантския натиск и зачестилите случаи на установени нелегални в областите Перник и Кюстендил. Двамата обаче така и не получиха отговори.

Само преди няколко дни, телата на 18 нелегални мигранти от Афганистан, починали в резултат на задушаване, бяха открити в изоставен камион край село Локорско , недалеч от Околовръстния път на София.  Вътре бяха натоварени 52-ма мигранти от Афганистан, които са пътували към Великобритания, Германия и Франция.