Пореден скандал в лагера на червените в Югозапада!

Валери Сарандев

7 общински председатели и 21 делегати напуснаха Областния съвет на БСП-Благоевград с обвинения за задкулисие

При скандално заседание на Областния съвет на БСП-Благоевград бе подредена листата на червените в Пиринско.

7 общински председатели на БСП в Петрич, Кресна, Струмяни, Симитли, Банско, Благоевград и Якоруда и 21 делегати напуснаха проведеното в понеделник вечерта заседание на Областния съвет, което имаше задачата да подреди листата за предстоящите парламентарни избори. Несъгласието им бе породено от чувството за задкулисни игри и предопределяне на резултатите от вота от страна на областния лидер Валери Сарандев.

Емил Колевичин

Залата демонстративно напуснаха Димитър Капитанов, Йорданка Атанасова, В. Шумаров, А. Главчев от Петрич, Любен Милев, Владимир Пандев от Благоевград, Димитър Дурчов и Снежана Колчагова от Банско, Юлия Янчева и Юлиан Мишев от Симитли, Николай Георгиев и Петър Петров от Кресна. Към тях се присъединиха още недоволните от организациите в Струмяни и Якоруда. Самоотвод от кандидатдепутатската листа в знак на протест си направи петричкият лидер на червените Йорданка Атанасова.

Областният председател на БСП Валери Сарандев обаче се обоснова, че в листата има представители на почти всички общини и побърза да напомни за възможността, която дава преференциалният вот. За пример той посочи Богдан Боцев, който на миналите парламентарни избори успя да влезе в Народното събрание, въпреки че беше на 5-о място в листата.

В крайна сметка стана ясно, че БСП-Благоевград ще се яви на парламентарния вот на 4 април с 22-членна листа.

Както знаете, за водач на Първи благоевградски многомандатен избирателен район Корнелия Нинова посочи действащия депутат от София проф. Георги Михайлов.

Престижното второ място е за адвокат Емил Колевичин, който е председател на Общинския съвет на БСП-Разлог от 2003-та до момента с прекъсване само от един мандат. През 2013 г. той имаше сериозни шансове да стане областен председател на партията, но загуби от благоевградския кандидат Юлиян Гошев.

Младен Тимчев

Трети в кандидатдепутатската листа е председателят на БСП в Сандански Младен Тимчев. Той е бивш зам.-кмет и племенник на ексградоначалника Андон Тотев. През 2019 г. Тимчев бе наложен от „Позитано” 20 за кандидат-кмет на курортния град, въпреки че местната структура имаше друго предложение.

Четвъртото място в листата на този етап остава незаето, тъй като е определено за представители от гражданската квота. Коалиционни партньори ще има също на 12-о и 18-о място.

Петото място е за настоящия депутат от БСП и бивш заместник-кмет на Гоце Делчев Богдан Боцев. На предишните избори той събра над 5000 преференции в региона, които го изстреляха от петото място в листата до парламента.

На шеста позиция е Любен Милев, общинският председател на БСП и зам.-кмет на Благоевград. Той е единственият кандидат-депутат от Благоевград. Шестото място е за Максим Илиев от Петрич. На осмо място е Ина Бойчева от Хаджидимово. Следва Димитър Юнчов от Банско. Александър Сливков от Струмяни е десети. Милко Сиркьов от Сатовча е на 11-о място. Фаталният 13-и номер е за Исмет Ходжов от Гърмен. Георги Мишев от Гоце Делчев е поставен на 15-о място. Следват Владимир Баряков от Банско, Пламен Ботев от Разлог, Лъчезар Кобуров от Петрич, Венцислав Шунгаров – Сандански, Славчо Попов – Разлог и Костадин Харисков от Гоце Делчев.

Според Валери Сарандев събранието е преминало по устава на партията и по утвърдените правила на централното ръководство. До края на седмицата листата трябва да бъде окончателно утвърдена от Националния съвет на БСП.