Пореден следствен експеримент по случая “Янек Миланов”

Криминалисти от Дупница, следствени екипи от София, пожарна и поемни лица извършиха следствен експеримент в жилището на Янек Миланов. Експериментът е във връзка със заявен преди две години сигнал от брата на изчезналия мъж Марио Миланов, че по семейния им апартамент е стреляно с пушка. В понеделник е осигурен достъп до жилището, което се намира в бл. 43 в жк „Бистрица“. Екипи на пожарната са участвали със стълба, тъй като апартаментът се намира на 4-тия етаж. Експериментът е във връзка с образуването дело за изчезването на Янек Миланов.  Продължават активни следствени действия и се проверяват всички сигнали, които могат да имат връзка със случая. „Към момента от Окръжна прокуратура няма какво допълнително да съобщим във връзка със случая. Знаете, че има и други висящи дела”, каза говорителят на държавното обвинение в Кюстендил Мариана Сиракова.

Припомняме, Янек Миланов е в неизвестност от 31 юли миналата година. На тази дата вечерта приятели на 43-годишния мъж го виждат жив и здрав пред блока му. Малко по-късно Янек се качва в джипа на Васил Капланов-Каплата, след което не се връща.

Според близки издирването на младия мъж е закъсняло, при което е създадена възможност за заличаване на следи. От полицията отричат забавяне.

Както сме писали, близките на Янек сигнализират в управлението на полицията в Дупница на 1 август. В сигнала пишат, че има съмнения за отвличане и убийство. Причината за съмненията са заплахи към Миланов и посегателства над автомобила му. Основната версия е, че причината за случилото се са отношения на изчезналия с бившата съпруга на Миланов – Петя, отпреди години, които са били прекратени от Янек.
Досъдебното производство е образувано от Окръжна прокуратура-Кюстендил едва на 7 август, седем дни след изчезването на Янек, образувано е за отвличане. 7 месеца няма привлечен обвиняем по досъдебното производство. Припомняме, че братът на Янек Марио Миланов, който живее в чужбина от години, се прибра в Дупница и се срещна с главния прокурор Иван Гешев, за да настоява институциите да се активизират и да работят по-сериозно по случая. В резултат досъдебното производство бе взето под специален надзор от Върховната касационна прокуратура и Апелативната прокуратура-София.

Разследването се води от екип от отдел „Тежки криминални престъпления и убийства” към Главна дирекция „Национална полиция”. Служители на МВР, с помощта на следови кучета и конна полиция, претърсваха района около село Крайници. Водолази претърсваха водите на язовир „Дяково” и водоеми край Крайници и Самораново. В Дупница два пъти идва главният прокурор, като при второто посещение обяви, че прокуратурата отваря “студени” случаи, свързани с Васил Капланов-Каплата.
На 21 декември Окръжен съд-Кюстендил освободи Капланов, който прекара в ареста близо 4 месеца по обвинение в закана за убийство към дупничанин, съпричастен със случая.

Заканата е отправена, докато Капланов бе под домашен арест по друго обвинение – държане на боеприпаси, а причината е изказвания на заплашвания в социалните мрежи по случая.
За разпити в полицията е викана и бившата съпруга на Капланов -Петя. За посегателства срещу автомобила на Янек Миланов, извършени месеци преди изчезването му, бяха повдигнати две обвинения на сина на Васил Капланов – Никола Капланов.
Никола Капланов бе освободен от ареста с мярка „подписка“.

Разследването по досъдебното производство за отвличането на Янек бе удължавано три пъти, последният от които на 1 февруари.

Припомняме още, че във връзка с изчезването на Янек в града бе проведено протестно автошествие, имаше протести и пред полицията, макар и с малко хора.

Екип  ВЯРА