Пореден тежък инцидент с пострадал полицай след гонка с мигранти

Отново пострадал полицай след гонка с емигранти в София. Инцидентът станал, след като бусът с емигранти излязъл на Околовръстното от АМ “Тракия” и започнала гонка с полицията. В идеята си да спрат нелегалните имигранти от Сирия, друг микробус на жандармерията е пресрещнал пътя му. Водачът обаче не спрял, и се е ударил в превозното средство на полицията.
Един полицай е тежко пострадал, и е транспортиран към болницата “Света Анна”, като има и други пострадали при инцидента.

С опасност за живота е 51-годишният полицейски служител Кирил Петков. Той е с черепно-мозъчна травма със счупени кости на черепа, хематом и сериозно увреждане на мозъка. В болницата са транспортирани също шофьорът на микробуса и трима от сирийците. Единият от пострадалите е с фрактура на бедрото и е хоспитализиран в клиника по ортопедия, вторият е със скалпова рана, а третият е с травма на шията в клиника по неврохирургия. Петков е служител на отдел “Специализирани полицейски сили“ СПС към СДВР.

Операцията по отстраняване на хематома на пострадалия полицай бе извършена през деня вчера. Той е приведен в реанимация, където за 24 часа е поставен в медикаментозна кома и на апаратна вентилация, за да се даде възможност на мозъка му да се възстанови. Повикан е също проф. Николай Габровски, национален консултант по неврохирургия. Правят се всички необходими действия за стабилизиране на състоянието му. За него е направено всичко, което е по силите на българската медицина, каза директорът на болницата д-р Славчо Близнаков.
Шофьорът на буса е криминално проявеният Найден Николов от София, на 43 години. Според непотвърдена информация водачът е неправоспособен и няма шофьорска книжка, и е с множество криминални регистрации за наркотици.
По последна информация, бусът с емигрантите бил подгонен от полицаи на АМ “Тракия” край Ихтиман, но вместо да спре, криминално проявеният е натиснал газта. На входа на София удря бус на “Специализирани полицейски сили”.

Разследването е поето от Националната следствена служба, за да се уточни от коя част на страната са били взети емигрантите, и дали става въпрос за част от канал за трафик на нелегални бежанци. От МВР са опровергали първоначалната информация, че става въпрос за опит на микробуса да спре на място буса с мигранти. Според директора на столичната полиция старши комисар Калоян Милтенов, микробусът с тримата полицаи е бил встрани от пътя, а само един от тях е бил вътре по време на удара.

“Преследван е един микробус, който не се е подчинил на сигнал за спиране. В следствие на преследването е ударен наш бус, който е чакал отстрани да се включи в преследването. Не са имали лента за спиране, но не са препречили пътното движение, били са на безопасно място спрели, за да се включат в преследването. Текат процесуално следствени действия”, обясни Милтенов. Емигрантите в микробуса са били общо 12, като всички са граждани на Сирия. „Разпитвани са с преводачи, за да се изясни цялата ситуация“, каза градският прокурор на София Илиана Кирилова. “След получаване на докладната от Столична дирекция на вътрешните работи, е образувано досъдебно производство в Софийска градска прокуратура за тежко умишлено ПТП, както и за каналджийство“, допълни Кирилова.