Пороен дъжд в Цар Калоян: Наводнени са къщи, дворове, мазета и улици

Снимки - МО

Пороен дъжд в Цар Калоян наводни къщи, дворове, мазета и улици. За около половин час над града късно снощи се изсипаха 38 литра на квадратен метър, съобщи заместник-кметът на общината Ивайло Тонев.

Проливният дъжд е повлякъл и автомобил под моста в центъра на града. Късно снощи коритото на реката е разчистено частично, като днес екипите ще продължат с работата си по почистването на събраната тиня и наноси, довлечени от водата под моста, каза Тонев.

Той посочи, че данни за пострадали хора няма. Обстановката се нормализира. Предстои да бъдат обходени жилищните имоти, за да се види какви са пораженията. Ще бъдат почистени и тинята и пръстта, натрупани по улиците.

На 6 август 2007 г., след няколко часа интензивни валежи лудогорското градче е пометено от двуметрова приливна вълна, идваща по течението на река Хлебаровска.

Загиват осем души, сред които и 7-годишно дете. Над 50 къщи са напълно разрушени, а стотици са частично повредени и нуждаещи се от ремонт.

Радев посети наводнените населени места в Карловско

Президентът Румен Радев посети пострадалите от проливните дъждове в петък населени места в Карловско. Държавният глава пристигна малко преди обяд, за да се запознае с щетите.

“Материалните щети след наводнението са големи, очаквам държавата да помогне с каквото може”, каза той, цитиран от БТА.

“Най-важно е да продължат огледи, за да се уверим,че няма хора в риск. Трябва да се мисли в перспектива за аварийно спасителни-отряди”, допълни още Радев.

Продължава евакуацията на жители от няколко села в региона, в работата се включиха екипи на МВР, Министерство на отбрана, както и Столичната община.

Частично бедствено положение обявиха и в община Калояново

Частично бедствено положение обявиха от община Калояново в селата Песнопой, Иван Вазов, Горна махала, Долна махала, Черноземен, Ръжево.

Огромно количество вода слезе тази нощ от Балкана към селата, разположени по поречието на река Стряма в община Калояново.

Дървеният мост на Песнопой е в негодно за ползване състояние, понтонният мост на Иван Вазово е в същото състояние.

В Горна махала реката е скъсала дига, водата е тръгнала към Долна махала. Наводнено е част от селото. От домовете си са евакуирани 15 души, половината са настанени в кметството, останалите при роднини.

Към момента всички евакуирани вече са по домовете си, защото водата се е отекла.

Големият и малкият мост на Черноземен са били залети, но водата се оттича, вече са стабилни и може да преминава по тях.

Наводнени са земеделски земи, стадионът и две фирми, които са разположени по поречието на река Стряма. Срутени са два стълба на ЕВН, заради което източната част на селото е без електричество.

В цял Черноземен няма вода, защото помпената станция не работи заради прекъснатото ел захранване. Вода няма и в Долна махала, и в Горна махала.

Очаква се екипите на двете дружества-ЕВН и ВиК да започнат възстановяване на щетите.

Към момента се чака водата да се оттече, за да да може общинска комисия да опише нанесените от водата щети.