Поскъпването на тока удря черквите и манастирите

  • В Рилския манастир умуват как да свият разходите си

  • Повечето манастири в Пернишко ползват фотоволтаици, черквите в Кюстендил се топлят на газ

Поскъпването на тока се отразява негативно и на черквите, и на голяма част от манастирите в страната. Част от светите места са принудени да търсят изход, като свиват разходите си. В Рилската света обител ще решат на манастирски събор от какво да се лишат, за да могат да покриват набъбналите сметки за електроенергия. Смогват ли да си плащат сметките за ел. енергия, с колко са нараснали харчовете им за ток и по какъв начин ще се справят занапред, с тези въпроси се обърнахме към представители на няколко манастира в Югозападна България.
„Доста се увеличиха сметките ни за ток. Конкретно засега не мога да кажа, но не е малко. Когато дойде последната сметка, точно това коментирахме, че сумата е доста по-голяма в сравнение с предходния месец”, каза отец Виталий – секретар на Рилския манастир. На въпроса ще успеят ли да се справят занапред и от какво ще се лишат, за да могат да покриват сметките си за ел. енергия, отец Виталий отговори: „Ще успеем, никога не сме имали проблеми със заплащането на тока. Поскъпването се отразява и ще свием други разходи. Кои ще са те, ще решим на манастирски събор.”
В Ресиловския манастир „Покров на Пресвета Богородица”, който е другият голям в Кюстендилска област, нямат проблеми с тока, но и не разчитат основно на електроенергията. Там са заложили на парното отопление с пелети. Токът им служи само за осветление и консумацията е малка.
„Нашият манастир не ползва електроенергия, захранва се с фотоволтаици, затова нямаме проблем, но в скита към нашия манастир, какъвто е „Св. Пантелеймон“ в с. Смиров дол, община Земен, разходите за ток се увеличиха. Сметките за ток нараснаха и в манастира в с. Жабляно, който също е в Земенско и е свързан с нашия манастир. Жабленският манастир се ползва от двама монаси, които бяха в Копиловския манастир, в братството на отец Касиан, и те си плащат тока, не е имало проблем. На фотоволтаици е и манастирът „Св. Петка” в с. Пенкьовци, Трънско, където има един монах. Женският манастир „Свето Възнесение Господне” в с. Горна Врабча, също Земенско, също е на фотоволтаик”, обясниха от Гигинския манастир „Св. св. Козма и Дамян”, известен още като Църногорски манастир.
Одранишкият манастир „Св. св. апостоли Петър и Павел” – друго свято място в община Земен и Пернишка област, се захранва с ток. Консумацията обаче е ограничена, тъй като манастирът, макар и действащ, не се ползва постоянно. „Отоплението там е на дърва, токът е само за осветление”, обясниха от обителта.
Токът служи само за осветление и в манастира „Св. ап. Лука” в с. Граница, Кюстендилско, където монасите се отопляват на камина.
„Слава Богу, че и трите храма в град Кюстендил – „Успение на св. Богородица”, „Св. Мина” и „Св. Димитър”, се отопляват на газ и токът е само за осветление. Защото чувам от братя от други райони, както и в Рилския манастир, е много сериозно положението заради поскъпването на тока. При нас в черквата „Успение на св. Богородица” например, която в момента се ремонтира и потреблението на ел. енергия е ограничено, имахме сметка за ток от 300 лв., което не е невъзможно да се плати. По селата черквите също ползват ток само за осветление, те се отопляват основно с печки на дърва”, посочи архимандрит Исаак – архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, в която храмовете и параклисите са над 100.