Последният петък 13-и за годината е! Какво не трябва да правим?

Не трябва да си позволяваме да изпитваме страх, съмнения и негативни мисли!

Бъдете умерени оптимисти и денят ще премине без щета за вас!

Дръжте си портмонето и черния котарак в чекмеджето вкъщи!

Скромна сума за тото може да ви донесе късмет в този ден!

За втори път за 2019 г., след 13 септември, петък, отново имаме петък, 13 декември

От незапомнени времена петък 13-и предизвиква ужас, суеверия и всява страх у много хора, които не смеят на този ден дори да излязат от дома си. Други не се качват на самолет, автомобил и асансьор. Притеснения с неясни очаквания и чувство за некомфортност усещат много хора в петък, 13-и.

Една от версиите за петък 13-и е, че скандинавският бог на огъня и злото Люки отишъл на празненството на боговете непоканен като 13-и гост и убил със стрела бога на радостта Балдер. И земята потънала в мрак и траур.

В петък 13-и 1307 година по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле и хиляди рицари от Ордена на тамплиерите след много нечовешки  мъчения, стотици от които биват изгорени на кладата, а други екзекутирани.

И днес за последователите на тамплиерите по цял свят този ден е много тежък заради свидните жертви на ордена.

От тогава този ден се счита за фатално лош и безкъсметен. И днес много хора избягват да купуват жилища на този ден. Само в САЩ бизнесът губи на този ден около 900 млн. долара. Бизнесмени не сключват сделки на този ден. Нови начинания не започват на този ден. Много небостъргачи и хотели в цял свят нямат 13-и етаж и 13-а стая, летища нямат 13-а писта, а във Формула 1 няма болид с номер 13. И днес във Флоренция няма улици с номер 13.

Дени МИЛЕВА