Постижение! Спортното училище в Кюстендил даде 10 европейски и 250 републикански шампиони

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Радосвета ЗЛАТЕВА

Спортното училище „В. Левски” в Кюстендил е дало 10 европейски и 250 републикански шампиони до момента. Това стана ясно на церемонията по откриването на новата учебна година на 1 септември. Повод за гордост е, че Ерика Замфирова – златната медалистка на България от Олимпийските игри в Токио, е получила своята първа закалка точно в училище „В. Левски”. Знаете, с решение на Общинския съвет Ерика вече е почетен гражданин на Кюстендил.

Гост на откриването на учебната година бе също така олимпийската шампионка Евелина Николова от Петрич. Тя и  Александър Костадинав споделиха интересни факти за своето израстване – от плахите първи дни до израстването им именно в това училище за шампиони, което вече е на 35 години.

В деня на откриването присъстваха много гости, граждани, родители, треньори, представители на община Кюстендил в лицето на зам.-кмета Светослав Василев и Нели Петкова – началник-отдел „Просвета”. От областната администрация дойдоха Георги Илинов и Йордан Гогев – зам. областен управител, и още – Огнян Атанасов и Силвия Цонева.

На церемонията имаше демонстрации по художествена гимнастика от настоящите възпитанички на Спортното училище – Десислава Георгиева и Ралица Русева. Също така бяха представени демонстрации по карате и футбол.

Бяха поднесени поздравителни адреси от Министерството на младежта и спорта, от кмета Петър Паунов и от Инспектората на  РУО-Кюстендил Мая Стойчева.

Директорката Невина Каралеова поздрави присъстващите гости, треньори и ученици, като отбеляза колко труд, постоянство, упоритост, мъдрост и човечност са необходими в съчетаването на учение и спорт.

Новите ученици за тази учебна година бяха посрещнати с питка и мед. Тържеството завърши с издигане на българския флаг от Десислава Георгиева, постигнала високи спортни успехи през месец май. Спортното училище „Васил Левски” има традиция всяка година да излъчва свои спортисти на годината, като за 2020 г. са Моника Ангелова – борба, Катерина Манчова – борба, и  Денис Априлов – карате.