Постни ясния за Бъдни вечер (рецепти)

Содена питка

Необходими продукти:

350 мл. газирана вода, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар, 4 с.л. олио, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, 1 с.л. лимонов сок (прясно изцеден) или оцет, 16 гр. бакпулвер (1 пакетче), около 610 гр. пресято бяло брашно

Приготвяне:

 

Смесете продуктите в същата последователност. Пресейте бакпулвера и го добавете в част от брашното. Добавяйте брашното постепенно към течните съставки. Омесете меко тесто, отделете малка част от него, за да направите украсата на питката. В останалата част от тестото сложете паричка, оформете на топка и поставете в тавичката, в която ще печете. Притиснете тестото, докато стигне до стените на формата. Може да сложите хартия за печене или да намажете дъното с олио и да поръсите с брашно. Направете украсата от отделеното тесто. На питката се правят символи за здраве и берекет (слънце, кръст, житни класове, птици, грозд, къща и др.). След като сте готови с украсата, намажете питката с малко олио и изпечете в предварително загрята фурна на 170°C, с включени горен и долен реотан, за около 40 минути. След като се изпече, извадете тавата от фурната и напръскайте питката със студена вода. Извадете я от формата и завийте в кърпа, оставете за около 15 минути, за да може да омекне добре.

 

Пълнени чушки с ориз и стафиди

Необходими продукти:

чушки – 12 – 15 бр. сушени, ориз – 1 ч.ч., моркови – 1 бр., лук – 1 малка глава, стафиди – 60 г, черен пипер, сол, червен пипер, брашно.

 

Начин на приготвяне:

Оризът се измива хубаво и се оставя накиснат за около 20-тина минути. През това време се нарязват лукът и морковът на дребно. След това на котлона се слага лука да се запържи. Лукът се пържи, докато стане златист. През това време накисваме сушените чушки в топла вода. След това към лука се добавя моркова и отцедения от водата ориз. Сместа се запържва, докато ориза стане прозрачен. След това сваляме сместа от котлона. Подправяме сместа със сол, черен пипер и малко червен пипер. Към ориза се добавя и нарязаните на дребно стафиди. Разбъркваме хубаво. На сушените чушки се изрязва малко от връхчетата. Сушените чушки се пълнят със сместа. Малко брашно се изсипва в чиния. Напълнените сушени чушки се набрашняват от към сместа. След това се редят в тава. Отгоре готовите чушки се заливат с 2-3 чаени чаши вода и се слагат да се пекат. Пълнените сушени чушки се пекат на предварително загрята фурна на 200 градуса. Пекат се за около 30-40 минути.

 

Бързи сармички

 

Продукти:  зеле – 10 зелеви листа от кисело зеле; ориз – 1 ч.ч.;  лук – 1 глава кромид или праз;  червен пипер; сол.

Начин на приготвяне:

В тиган се запържва лукът. Към него се добавят оризът, червен пипер, сол и вода. Когато водата заври, тиганът се оттегля от огъня и се започва с оформянето на сармите. Преди това обаче е желателно да се премахнат жилките, намиращи се в средата на зелевите листа. Сармите се подреждат в тенджера, притискат се с тежест, долива се една чаена чаша вода и се оставят да се готвят на умерен огън до готовност.

Традиционна баклава

Продукти:

 

  • кори за баница – 500 г, тънки точени
  • смлени орехи- 400 – 500 г
  • захар- 250 г
  • 1 пакетче ванилия
  • канела 1/2 пакетче
  • олио- за напръскване на корите и за намазняване на тавата
  • ЗА СИРОПА
  • захар- 400 г
  • вода- 120 мл, ванилия
  • лимонова кора- 1 бр. + малко лимонов сок

 

Приготвяне:

В тавичка се поставят 2-3 точени кори, след което ги напръскайте с олио. Смесете орехите, канелата и ванилия. Сложете малко от сместа върху корите, след това постилате още 2-3 кори, пръскате с олио, а после поръсвате с орехи. Продължете, докато свършат корите и орехите.

Преди печенето нарежете баклавата  в тавата на квадратчета. Печете в предварително загрята до 200 градуса фурна до готовност.

Междувременно пригответе сиропа, като залеете захарта с вода. Добавете ванилия и кората, и сока на лимона.