Построените от Яне Сандански училища в Дебрене и Калиманци са продадени отдавна и се рушат

Училището в санданското село Дебрене, построено по идея на Яне Сандански, е продадено още през 2007 година на фирма „БУЛКОС” ООД със седалище град Банско, дейност – покупка на стоки и др. Мениджър е Димитър Георгиев Стоянов и партньор Артан Джакова. Училището се намира в центъра на село Дебрене, на чисто и просторно място, с прекрасен изглед във всички посоки.

Училището в Дебрене

Кристално чистият въздух не може с нищо да бъде заменен. Чужди граждани от Русия, Англия, Белгия, Гърция купуват наоколо земеделски имоти, за да лекуват белодробни заболявания. Последният обитател на училището в Дебрене бил докторът, който живеел в една от стаите. Веднъж, когато бил в града за лекарства и консумативи, местен младеж, който често препивал, го подпалил. Тогава изгорял и покривът на училището. “Не се знае дали неволно, или умишлено е подпалено” – говорят местните хора. Те не знаят училището на кого е продадено от местната власт тогава в Сандански. Входът на школото е обрасъл в бурени.

Училището в Калиманци

Няма дори една паметна плоча, за да се знае каква е сградата, коя година и от кого е построена!?! Двуетажното училище в село Калиманци, община Сандански, е най-голямото училище, построено по идея и с помощта на Яне Сандански. В него е учил и настоящият общински съветник Стоян Ангов. Вътре намерихме картончета с букви за ограмотяване на първокласниците. Само зелените борове са свидетели на историческите събития, когато е било действащо.

Все още действащото училище в село Поленица, с нулева година за първи клас понастоящем
На мегдана в село Калиманци срещнахме само един човек а от всички къщи комините димяха.

Школото в село Калиманци също е продадено през 2007 г. на санданчанин за смешна цена, а впоследствие е направен опит за продажба на гръцки гражданин за 10 пъти по-висока цена.
Кой печели от тези сделки и кой губи?!?

Подробности в печатното издание