Построяването на пристанище в Черноморец “изяде” пясъка на плажа

Построяването на рибарското пристанище в Черноморец “изяде” пясъка на плажа в града и “обърка” природните процеси в залива. Това каза за БТА кметът на Черноморец Росен Деспов. Проблемът е отпреди шест години. След строителството на съоръжението, бреговата ивица тотално се промени – пясъкът от западната част се премести в източната, като западната зона се оголи до дъно, посочи Деслов и допълни, че преместването на пясъка от единия към другия край е предизвикало сериозно затлачване и заблатяване на плажа в източната част.
Той обясни, че заради унищожаването на пясъчната ивица специалисти от Института по Океанология във Варна са започнали обследване на залива в Черноморец. Становището за това какво трябва да се направи и какви мерки да се предприемат вероятно трябва да е готово през май-юни, каза Деспов. Дотогава трябва да е готов и анализа от данните на поставените на дъното в залива специални съоръжения, които следят процесите, които протичат там.
Плажът в Черноморец е важна част от морския ни туризъм. Ние разбрахме че пристанището влияе на динамиката на брега, но дали е възможно да направим нещо, с което да ограничим тези промени и евентуално да върнем предишното положение, ще кажат от института. И ако струва много пари, трябва да мислим по какъв начин ще търсим финансиране, обясни за БТА кметът.
Пристанището в Черноморец е изградено по проект “Инвестиции в съществуващо рибарско пристанище гр. Черноморец”, финансиран по Оперативна програма за развитие на сектор “Рибарство” 2007-2013 г./БТА