Почетоха загиналите в катастрофата в село Гълъбник

Десетки се поклониха пред паметта на 11 чехословашки парашутисти и един български лекар

Със заупокойна молитва и тържествена церемония с поднасяне на венци и цветя бяха отбелязани 50 години от тежката катастрофа на 21 септември 1972 г. край радомирското село Гълъбник, при която загинаха чехословашки парашутисти и един български лекар. Пред паметника на загиналите се поклониха Лукаш Кауцки – посланик на Чешката република у нас, Васил Гривна – посланик на Словашката република у нас, бригаден генерал Ян Щепанек – командир на Сухопътните войски в Чешката армия, генерал майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на специалните операции на Българската армия, ръководители на община Радомир, български, чешки и словашки парашутисти и др., предаде БТА.

Чехословашките парашутисти са присъствали на организиран шампионат по парашутизъм от 19-и до 21 септември в авиобаза “Долни Раковец” край село Кондофрей. По време на шампионата са “счупени” няколко рекорда по парашутизъм, а още първия ден лейтенант Олдрих Вермужа от Чехословакия поставя нов световен рекорд на 1000 метра доцелен скок. Първенството по парашутни спортове е организирано от Спортен комитет на дружеските армии от Варшавския договор.
Във фаталната сутрин спортистите пътували от Перник към летището в близост до село Кондофрей, където трябвало да се проведе закриването на шампионата. В 7:40 ч. автобус с парашутисти пристигнал на неохраняемия железопътен прелез край село Гълъбник.

В гъстата мъгла шофьорът не успял да забележи приближаващия се влак, който се блъснал в автобуса. Петима парашутисти са загинали на място, ранените са откарани по спешност в болницата в Перник. Въпреки усилията на лекарите, седем от тях, сред които и българският лекар Любомир Иванов, загубили живота си още по пътя. Оцелели двама парашутисти и шофьорът, който по-късно е признат за виновен.
Това е обща история и затова си я припомняме двамата посланици заедно, казаха Кауцки и Гривна. Те благодариха на всички, които не са забравили загиналите парашутисти.

През 1997 г., 25 години по-късно, тогавашният кмет на Гълъбник Виктор Петров поема инициативата и благодарение на него и войници от местното поделение и парашутния батальон в бившата горнобанска танкова бригада, паметникът на жертвите е тържествено открит на 21 септември същата година.
Заедно ще работим мястото за поклонение да бъде подобрено още повече в бъдеще и да остане безсмъртен спомен за нашите чешки, словашки и български съграждани, заявиха присъстващите.