Почина Ангел Христов-Геле: Погребението е в Дупница

На 54 година почина Ангел Христов – Геле. Известният като единия от двамата „братя Галеви” е издъхнал, вследствие на инфаркт. Опелото е насрочено за 4.06.23 г. , от 13.30 часа в църквата „Св. Георги Победоносец” в Дупница. Дали обаче то ще се състои е под въпрос.

От Окръжна прокуратура – Кюстендил съобщават, че по случая е образувано досъдебно производство. То ще уточни дали починалият мъж в Ресилово е именно Ангел Христов. Другата е с цел е да се установи причината за настъпването на смъртта му. По тялото не е имало следи от насилие, допълниха от обвинението. Води се разследване и за начина, по който Христов се е прибрал в България без за бъде задържан за излежаване на присъда. По информация на БНТ прокуратурата е образувала две досъдебни производства. Едното трябва да установи причините за смъртта на Ангел Христов, защото в Спешна помощ е подаден сигнал за починал човек, а не за нуждаещ се от медицинска помощ. Второто трябва да установи дали тялото е наистина е на самия Ангел Христов. Тялото е докарано в София за аутопсия.

От МВР заявиха за БНТ, че се извършва вътрешна проверка как Ангел Христов се е прибрал в България без да бъде задържан за излежаване на присъдата си. Според наши източници няма данни за влизане с неговата самоличност. Възможно е да ползвал документ с чужда самоличност. Вътрешна проверка тече и в РПУ Дупница. Тя е за евентуални нарушения при изпълнение на задълженията. Ще се проверява дали в местната полиция са знаели, че Ангел Христов е в имението в Ресилово.

В 10.00 часа коли на жандармерията и полицията влязоха в имението на Галев и Христов в село Ресилово. И към този час там тече разследване, а броят на присъстващите униформени се увеличава. Пред вратите на комплекса има струпване на хора и журналисти.

Системата!

Съдбата и системата на МВР свързват Пламен Галев и Ангел Христов, когато двамата са още на по 20 години. След като става сержант в РПУ – Станке Димитров Галев е изтеглен в Специализирания отряд за борба с тероризма в София, където се засича с Ангел Христов, който е постъпил през 1990-а, също на 20 г.

Ангел Христов е роден в град Сандански. Взводен командир на Галев и Христов е арестуваният през 2010 г. Алексей Петров, подсъдим по делото „Октопод“. Той бе и от първите, които съобщи, че погребението на Христов e спряно. В ефира на bTV той се върна във времето на 2010 година, когато се е организирал среща между Пламен Галев и Ангел Христов заедно с тогавашния министър на вътрешните работи Румен Петков. Паметливите помнят, че по-късно Р. Петков бе на посещение в Дупница.

Галев и Христов напускат отряда на баретите със скандал в средата на 90-те. След това Пламен Галев става оперативен работник в ГДБОП, а Ангел Христов е назначен също като разузнавач в звеното на службата в Кюстендил. Галев напуска МВР през 1997 г., а Христов година по-късно. По-късно се установяват в дупнишкото село Ресилово, където изграждат огромна резиденция. Имат регистрирана фирма за транспорт по суша, въздух и море. През 2009 г. регистрират няколко общи фирми с Христофорос Аманатидис – Таки.

Освен двете офшорки Пламен Галев и Ангел Христов са собственици и управители на още няколко фирми. Започват съдружие с няколко фирми, контролирани от Васил Божков. Предметът на дейност е пътно строителство. Техни приближени участват в управлението на няколко подобни структури, сред които „Автомагистрала Струма“ АД и „Пътища Самоков“ ДЗЗД. Покрай Васил Божков се сдружават с Таки и Феодор Феодоров – Голямата Федка от Перник. Точно една от фирмите им с последния става обект на данъчна проверка след ареста на Пламен Галев през 2008 година. Започват да ровят в документацията на дружеството и начисляват ДДС за довнасяне в размер на 70 хиляди лева. С Таки и Федката Галеви имат обща фирма „Югозападна инвестиционна компания“. С нея участват в „Спортни съоръжения и системи“ заедно с бившия банкер и настоящ бизнесмен Георги Попов. Името на компанията се свързва със скандал за спорен имот.

В „Инфра асет мениджмънт“ Галеви са партньори отново с пернишкия бизнесмен Феодор Феодоров. Срещу управителя на дружеството Веселин Пейчев има обвинение, че е укрил корпоративен данък от 600 хил. лева. КПКОНПИ поиска отнемане на техни авоари за 4,3 млн. лв През декември 2008 г. комисията внася иск в съда за отнемане на 9 автомобила, 800 хил. лв. в банкови сметки, дялове от фирми, в 11 от които е съдружник Пламен Галев, а в 12 – Ангел Христов. В други две офшорни компании, регистрирани на Сейшелските острови, двамата са управители и представители на клоновете в България. Свързани са и с още едно офшорно дружество, регистрирано на Британските Вирджински острови.

Недвижимите имоти в с. Ресилово включват двор с триетажна къща на Христов и жена му Радмила, еднакви по площ двор и къща на Галев и жена му Емилия, едноетажна сграда на границата между двата парцела, която свързва двете триетажни жилищни сгради, и фитнес. Пак там е и имението от 10 663 дка с покрит плувен басейн, възстановителен комплекс, кафе-бар, тренировъчна зала, жилищна сграда с няколко спални, билярдна зала, помещение за камериерка и др., помощна сграда с котелно помещение, агрегатно помещение, нафтово помещение, сграда от стая и санитарен възел, жилищна сграда, масивна ограда и покрит паркинг. Има и още 2 имота с обща площ около 6 дка. През 2008 год. Пламен Галев бе разследван и задържан, че е изнудвал журналистката Лидия Павлова. По същото време срещу него и Ангел Христов бе заведено дело от общинските съветници от “Атака” Методи Стойнев и Милен Попов. Съдебният иск бе заведен, след като Ангел Христов нарекъл двамата общинари “идиоти” в национален и в регионален ефир, а Пламен Галев е подкрепил думите му. В Дупница е организирана акция в подкрепа на Пламен и Геле. Със специална декларация, общинската администрация и общинските съветници обявиха, че управляващите са се изплашили от модела, по който се управлява града и използват случая за неговото дискредитиране. В подписаната от всички съветници декларация е критикуван начинът, по който се уронва авторитета на Дупница. Стотици граждани и местни политици са на площада пред сградата на Общината, докато в заседателната зала се провежда заседание на ОбС.

Политика!

През 2009 година Пламен Галев и Ангел Христов участват в парламентарните избори. По казуса със задържането на двамата кандидати се произнесе и омбудсмана на Република България след внесени жалби за продължаващо задържане в условията на придобит имунитет по време на провеждане на предизборна кампания. Регистрацията на Пламен Галев става в деня, в който Софийската градска прокуратура внася в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Галев за образуване и ръководене на въоръжена организирана престъпна група с участието на Ангел Христов (ръководител на групата след задържането на Галев), Апостол В. Чакалов и Владимир А. Ангелов. Срещу Пламен Галев са повдигнати обвинения и за изнудване, нанасяне на телесни повреда и др. Обвиненията срещу Ангел Христов са за участие в ръководството на група, която извлича облаги чрез внушаване на страх, за изнудване и за участие във въоръжена организирана престъпна група.Подобни са обвиненията срещу Апостол В. Чакалов, Владимир А. Ангелов, Красимир В. Оков, Георги К. Градевски, Георги В. Блатски. По същото време двамата с Ангел Христов се радват на широка обществена подкрепа в Дупница и региона. В тяхна защита в града са организирани редица подписки и събития, в които практически участва почти цялото население на Дупница. В края на април 2009 г. адвокат Менко Менков обяви, че братя Галеви са получавали писма в ареста от граждани, които искат те да се кандидатират за депутати, тъй като били носители на “идеи за промяна и за борба с организираната престъпност”.

През юли 2011 г. Пламен Галев и Ангел Христов бяха признати за виновни за организиране на престъпна група и бяха осъдени на съответно 7 и 5 години затвор за ръководене на група за рекет. През декември същата година Върховният касационен съд започва разглеждането на делото. Неговото решение е произнесено през май 2012 г. – състав на ВКС с председател съдия Савка Стоянова намалява присъдата на Пламен Галев на пет години, които той трябва да изтърпи в затворническо общежитие от открит тип при първоначален общ режим. Пламен Галев и Ангел Христов са обявени за издирване, след като изчезват преди да влязат в затворническото общежитие. Двамата се издирваха от Интерпол с червена бюлетина. чиято давност изтича през 2024 година. Слуховете за мястото на тяхното пребиваване ги пращаха в различни краища по света – ЮАР, Доминиканска република, Сърбия , включително в България, именно в собствения им дом в Ресилово. През 2021 год. съдът отхвърли в голямата част исканията за отнемане от Галев и Христов на суми от банкови сметки, защото те не са били налични към момента на внасянето на исковете от КПКОНПИ, както и искането за отнемане на оръжията, тъй като те са били отчуждени към момента на искането от комисията. По делото не бе установено жените на Пламен Галев и Ангел Христов да имат принос в придобиването на посоченото имущество.

Братя Галеви и Дупница!

Братя Галеви са силно свързани с обществения, политически и икономически живот на Дупница. По време на мандата на кмета Първан Дангов двамата станаха инициатори за създаването на местно сдружение. „Сдружение за възраждане на Дупница” обедини лекари, учители, бизнесмени, общественици и именити дупничани с идеята за възраждане на града. След спечелването на местните избори от Атанас Янев, двамата са част от Консултативен съвет към Община Дупница. Заедно с местния управленчески екип успяват да реализират множество ремонти и проекти, като сред най-значимите са парк „Рила” , Градската градина, новата автогара и алеите към нея, множество инфраструктурни проекти, основни ремонти на училища и детски градини в града и др. Ангел Христов и Пламен Галев подпомагат множество благотворителни кампании в Дупница, макар да избягват публичност. Двамата са сред големите дарители на катедрален храм „Св.Георги Победоносец” в центъра на Дупница, параклис „Св.Иван Рилски”, „Св. Петка” в парк Рила и много др.

Според приближени Ангел Христов се е върнал в България преди няколко дни. Твърди се, че той е бил в имението си в Ресилово, когато е получил инфаркт. Близки, роднини, приятели и съграждани определят загубата като огромна, а мъката непрежалима. Желанието на близките било Ангел Христов – Геле да бъде погребан в град Дупница, където са неговото семейство и приятели.