Почина Малката Бирма от Перник, докато го издирва Интерпол

Семейството му стоеше зад 4-те фабрики за нелегални цигари в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и Ясен

 

Починал е Георги Станоев, известен и като Малката Бирма. За това съобщиха негови приятели в социалните мрежи. 32-годишният мъж бе разследван като член на бандата на баща си Евлоги Станоев. Малката Бирма е загубил живота си след продължителна борба с коварно заболяване.

Още преди 3 години той бил диагностициран, което съсипало от мъка семейството му. В последните месеци, издирваният от „Интерпол“ перничанин, бил скован на легло. Грижите за него лежали на плещите на неговата майка Лидия Станоева. Бившият президент на „Миньор“ Перник, известна с прознището Скалата, била посветена изцяло на неговото здравословно състояние.

Малката Бирма бе обявен за издирване от Интерпол в края на 2018 година. Тогава спецпрокуратурата откри доказателства, че семейството на Бирмите стои зад 4-те фабрики за нелегални цигари в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и плевенското село Ясен, разбити няколко месеца по-рано. Според разследващите месечният оборот от фабриките е бил около 10 милиона лева. Член на бандата бил и убитият през март в София Любомир Иванов – Любо Полицая.

Георги Станоев бе задържан в Дубай през септември 2019 г. Месец по-късно бе екстрадиран в България. Малко след това беше пуснат под гаранция срещу срещу 40 000 лева. Комисията за незаконно придобито имущество успя да запорира част от имуществото на фамилията.

Припомняме, че според прокуратурата бащата Евлоги Станоев-Голямата Бирма е тартор на организирана престъпна група за производство и износ на нелегални цигари, а двамата му синове са едни от участниците в схемата. Заради това и те бяха обявени за издирване чрез Интерпол.

Приживе Георги Станоев често можеше да бъде забелязан по скъпи заведения в столицата. Живееше с певиците Преслава и Алисия.