Почитат безследно изчезналия Янек Миланов с палене на свещи

Близките на Янек Миланов се събират на 31 юли, за да запалят свещи и да припомнят, че изчезналият безследно дупничанин не е забравен. Това става ясно от публикация на брата на Янек Марио Миланов във фейсбук групата “Къде е Янек?!”, която бе създадена след отвличането на мъжа преди 1 година. „В събота, 31 юли, се навършва една година, откакто Янек бе отвлечен и най-вероятно убит. Обръщам се към всички съпричастни с каузата „Къде е Янек?!”, които желаят и имат възможност да изразят подкрепата си, да заповядат в 19 часа на мястото, където Янек бе отвлечен – пред блок 45 в жк „Бистрица”, град Дупница.

Да запалим свещ”, гласи съобщението.

1 година от Янек няма ни вест, ни кост и близки, приятели и познати на 43-годишния дупничанин не спират да питат къде е той. Институциите нямат отговор на въпроса. От м. юни тази година разследването се води в Националната следствена служба (НСлС). То бе изтеглено от Дупница по искане на Окръжната прокуратура в Кюстендил до главния прокурор Иван Гешев заради сложността на казуса и подозрения за обвързаности на местни полицаи с мутри. „Няма нещо актуално, което можем да съобщим по въпроса. Работи се по случая. Води се разследване. Знаете, че то вече се води от Националната следствена служба”, отговори на наш въпрос Мариана Сиракова – говорител на Окръжна прокуратура-Кюстендил.

За Янек нищо не се знае, след като на 31 юли 2020 г. вечерта се качва в джипа на бившия гард на т.нар. Братя Галеви Васил Капланов-Каплата. От години Янек живее във Франция, но през лятото си идва в родния град и пребивава в апартамента си в жк „Бистрица”. Така през 2017 г. се запознава с бившата съпруга на Капланов Петя Николова. Тя живеела в съседен блок в комплекса и двамата имали връзка, която приключила със заминаването на Миланов за чужбина. Капланов разбрал за случилото се между Петя и Янек. Междувременно започнали посегателства над колата на Янек, имало и стрелба в прозореца на апартамента му. Подозренията са насочени към Васил Капланов. Затова 43-годишният мъж искал да проведе разговор по мъжки с Каплата. Във фаталната вечер е видян от съседи, че се качил в джипа на Капланов. След което не се връща, а следите му се губят. Близките на Янек са категорични, че издирването на младия мъж е закъсняло, при което е създадена възможност за заличаване на следи. От полицията отричат забавяне.

Както сме писали, роднини на Янек сигнализират в управлението на полицията в Дупница на 1 август. В сигнала пишат, че има съмнения за отвличане и убийство. Причината за съмненията са заплахи към Миланов и посегателства над автомобила му. Основната версия е, че причината за случилото се са отношения на изчезналия с бившата съпруга на Миланов – Петя, отпреди години, които са били прекратени от Янек.
Досъдебното производство е образувано от Окръжна прокуратура-Кюстендил едва на 7 август, седем дни след изчезването на Янек, образувано е за отвличане. 1 година няма привлечен обвиняем по досъдебното производство.

Припомняме, че братът на Янек Марио Миланов, който живее в чужбина от години, се прибра в Дупница и се срещна с главния прокурор Иван Гешев, за да настоява институциите да се активизират и да работят по-сериозно по случая. В резултат досъдебното производство бе взето под специален надзор от Върховната касационна прокуратура и Апелативната прокуратура-София.

Разследването бе водено от екип от отдел „Тежки криминални престъпления и убийства” към Главна дирекция „Национална полиция”. Служители на МВР, с помощта на следови кучета и конна полиция, претърсваха района около село Крайници. Водолази неколкократно претърсваха водите на язовир „Дяково” и водоеми край Крайници и Самораново. В Дупница идва и Иван Гешев, като при второто посещение обяви, че прокуратурата отваря “студени” случаи, свързани с Васил Капланов-Каплата, който е основният заподозрян за изчезването на Янек.

Междувременно във връзка със случая пред блока на изчезналия Янек Миланов бе проведен следствен експеримент. За изчезването на дупничанина писаха и в чуждестранната преса.

През декември Окръжен съд-Кюстендил освободи от ареста Капланов. Пуснат е под домашен арест след близо 4 месеца зад решетките по обвинение в закана за убийство към шефа на мотоклуба в града Димитър Недев. Заканата е отправена, докато Капланов бе под домашен арест по друго обвинение – държане на боеприпаси, а причината е заплашвания в социалните мрежи по случая. Преди няколко дни Районният съд в Дупница промени мярката на Каплата, който беше под домашен арест за закана за убийство, в парична гаранция от 3000 лева

За разпити в полицията е викана и бившата съпруга на Капланов -Петя. За посегателства срещу автомобила на Янек Миланов, извършени месеци преди изчезването му, бяха повдигнати две обвинения на сина на Васил Капланов – Никола Капланов.
Никола Капланов бе освободен от ареста с мярка „подписка“. През м. юни т.г. Никола Капланов бе задържан заради закана за убийство, отправена отново към Димитър Недев, и впоследствие бе освободен.

Всичко случило се дупничани определят като липса на справедливост, бездействие на институциите и покровителство от местни прокурори и полицаи над Каплата. Коментарите са, че той, а и други хора знаят какво се е случило в злокобната вечер на 31 юли миналата година, но мълчат, за да се скрие истината.

В края на август миналото лято в знак на съпричастност в Дупница имаше автопоход от блока, пред който е отвлечен Янек, до село Крайници. Това е пътят, по който следите на мъжа се губят, след като се качва на джипа на Капланов. В града неколкократно имаше и протести пред полицията.