По идея на абитуриентите! Деца от предучилищна до 12-и клас поведоха право хоро в двора на СЕУ „Св. П. Хилендарски”

Създават клуб по дебати на английски и електронен вестник

Ученици и учители играха хоро в двора на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски” в Дупница. Възпитаниците на едно от най-големите учебни заведения в общината отделиха от времето си за почивка в едно от междучасията, за да са заедно, хванати ръка за ръка в право хоро. Идеята е на Ема Евтимова, Йонко Гергов и Христомила Павлова от 12 -и клас, които смятат да подновят инициативата и около Коледа.
„Целта ни беше да направим нещо, което да обедини всички, които сме в училището. Решихме спонтанно това да бъде хоро. Намеренията ни са в навечерието на Коледа отново да направим нещо подобно”, каза Христомила Павлова.

„Идеята ни бе приета много добре и от останалите ученици, и от учителите. Освен че е интересно, така подтикнахме всички да изучават българските народни танци. Самите ние също три дни се готвихме, разучавахме хорото, за да можем в понеделник да го изиграем”, обясни Йонко Гергов.
В учебното заведение подготвят и създаването на клуб по дебати на английски език. Във обучението ще се включат преподавателят в Югозападния университет ,,Неофит Рилски” в Благоевград Данте Анкни и авторката на идеята Дарина Василева – ученичка от 11 „б“ клас, която създава клуба заедно със съученичката си Ева Костадинова.
Друга инициатива на езиковото школо е създаването на електронен училищен вестник. В момента се търсят кандидати, с които да се сформира екипът на бъдещото издание. За него ще работят автори на рубрики, редактори, фотографи, илюстратори, графични дизайнери.

„Хорото си е инициатива на децата. Както са си подели инициатива да правят клуб по дебати на английски език и електронен вестник. Децата са изключително дейни и от нас не иска само да ги подкрепим. По отношение на вестника в момента са на подготвителен етап. Всичко е в процес на подготовка. Стиковат се мнения, търсят се съмишленици. Предполагам, че първоначално вестникът ще бъде месечно издание, а след това, ако има повече новини, може да стане и седмично”, каза директорът на училището Анелия Йорданова.