По-малко катастрофи, ранени и загинали за първите 8 месеца в област Кюстендил

Радослав Боюклийски

195 катастрофи са станали от началото на годината до 14 септември на територията на област Кюстендил. От тях 54 тежки с 4-ма загинали и 62-ма ранени. Това информира началникът на сектор „КАТ-Пътна полиция” Радослав Боюклийски. Той даде за сравнение, че за същия период през миналата година ПТП-тата са 276, от тях 64 тежки с 9 загинали и 72-ма ранени. От началото на година досега няма убити и ранени деца до 17 години в катастрофи, докато през миналата година има 1 загинал и 9 ранени, доуточни Боюклийски.

Той анонсира и началото на специализирана полицейска операция, която стартира на 16 септември. За пета година Европейската мрежа на службите на Пътна полиция ROADPOL организира кампания, целяща да намали до 0 поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия. От 2016 г. до 2019 г. проектът се реализираше от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL и беше познат под наименованието EDWARD – Европейски ден без загинали на пътя. През 2020 г. ROADPOL предвижда кампанията да се проведе като Дни на безопасността на пътя в периода 16-22 септември 2020 г., когато по традиция е и Европейската седмица на мобилността. Мотото през 2020 г. е „Остани жив! Пази живота!”.

По време на операцията ще се следи за превишена скорост, употреба на алкохол, наркотици, както и за неправоспособни водачи.

„Всички сили на ОД на МВР-Кюстендил ще са на пътя. В малките населени места в часовете от 22,00 до 02,00, когато се употребява алкохол и шофира, ще има засилен полицейски контрол“, категоричен е Боюклийски.

Шефът на КАТ информира и че вече има поставен електронен пастир на пътна отсечка в района на КАТ. От години това е една от най-невралгичните зони по пътя Кюстендил-София, на която безстопанствено се разхождаха коне по пътното платно и предизвикваха катастрофи. Идеята за поставянето на електронния пастир е от близо 2 години, но най-накрая това е факт, като целта е именно възпрепятстване излизането на животни на пътя, информира Боюклийски.

„Искам да благодаря на община Кюстендил и на ОПУ-Кюстендил, които направиха по инициатива на КАТ-Кюстендил участъка. Там е изграден електронен пастир, в района около КАТ и в двете страни – срещу и до КАТ. Електронният пастир работи, има пусната електрическа мрежа. Тя е безопасна за хората, но предпазва преминаването на животни. ОПУ-Кюстендил постави еластична ограда в нейния участък – от пътния възел до бензиностанция „Лукойл” и в двете страни. Мисля, че стана много добре и ограничава достъпа на животни до пътното платно. Искам да обърна внимание на недобросъвестните граждани, които все още оставят своите животни без надзор. Ние не можем да заградим целия път, животните си намират места и пак излизат на пътя. Така преди дни стана, за наша радост без жертва, с ранен моторист“, коментира още Боюклийски.