По-скъпа “Гражданска отговорност” от Нова година

По-скъпа “Гражданска отговорност” от Нова година. Това прогнозират застрахователи заради по-високите обезщетения, които се налага да плащат на шофьорите. През последната година рязко нагоре са тръгнали цените на ремонтите в автосервизите, резервните части и труда, отчитат от бранша. Традиционно в края на годината голяма част от шофьорите подновяват задължителната си застраховка. През последните месеци полицата е поевтиняла минимум с 5% и 8% спрямо година по-рано, отчитат от брашна: основно заради мощната конкуренция в сектора и намаляването на колите на пътя по време на пандемията. В същото време КФН иска вдигане на гаранционните вноски, които застрахователите плащат на държавата, заради повишаването на рисковете на пътя и растящите щети.

“Към края на лятото имаме ръст на изплатените обезщетенията с 4 % на годишна база, докато: в другата страна на уравнението – има около 1 % спад на общо събраните премии по „Гражданската отговорност”, коментира пред NOVA Владимир Савов от Комисия за финансов надзор.

Сметката в уравнението не излиза, тъй като през последната година цената на „Гражданската отговорност” върви надолу, обясняват от комисията-регулатор. И въпреки повечето изплатени обезщетения от застрахователите – събраните премии са по-малко.

Застрахователите обясняват поевтиняването на полицата с конкуренцията в сектора и с намаляване на разходите им заради по-малкото щети в годините на пандемия.

В момента застрахованите автомобили в България са около 3 млн. и 300 хил. – или почти 98-99 % от автопарка у нас.