По-скъпи дръвчета за елхи в горското в Дупница

Жива ела струва 8-12 лв., а отрязан смърч или ела – 25-40 лева

Юлияна КОЛЧАКОВА

На по-високи цени ще са тази година дръвчетата за елхи, предлагани за Коледа и Нова година от ТП „Държавно горско стопанство-Дупница”. В лесничейството вече продават живи ели. Следващата седмица ще бъдат пуснати за продажба и отрязани дръвчета – елови и смърчови.

„В момента на място може да се купят живи ели – обикновени, които са засадени в разсадника през 2013 и 2014 год.. Цените за една бройка са: на дръвчета до 1 м – 8 лева; на елички до 2 м – 10 лева; до 5 м – 12 лева. За всеки метър нагоре се прибавят 3 лв.  Това са дръвчета с коренова система, които могат да се засаждат. Желаещите да си купят, могат да се обръщат към Ирена Кирилова – специалист по лесовъдство. Следващата седмица на склад ще има отрязани ели и смърчове за елхи. Дръвчетата до 1 м ще са 25 лева, което двойно по-скъпо в сравнение с миналата година, а над тази височина – 40 лева. Идеята е да се пази природата, затова цените са такива. Ще продаваме и зеленина от иглолистните, която ще струва 10 лева на куб. м. За първи път ще предложим и дрянови клонки, чиято цена ще е 1, 50 лева за куб. м. Безвъзмездно ще предоставим отрязани дървета за елхи на училищата, детските градини и кметствата в общините Дупница, Бобов дол и Бобошево. Приемаме заявки, като за някои от населените места те вече са направени, а на други – доставени. От кметството в Яхиново е поискано 6-метрово дърво. В Мало село, Джерман и Крайни дол дръвчетата са доставени”, обясни шефът на лесничейството Атанас Диманков.

От горското отбелязаха, че находчиви търговци купуват от тях живи дръвчета за елхи, които впоследствие ще препродават. Вече имало закупени елички от хора от Самоков.