По 100 души на ден гласуваха пробно в Дупница, машината даде грешка

Драгомир Стоянов

Възрастни избиратели: Притесняваме се, но ще се справим

Демонстративното машинно гласуване предизвика голям интерес сред жителите на община Дупница. Както е известно, на партерния етаж на кметството беше монтирана машина, на която избирателите да могат да се упражняват как да гласуват на предстоящите парламентарни избори. Тя беше на разположение на дупничани от 30 май до 5 юли. Многото желаещи да пробват машинното гласуване станаха причина РИК-Кюстендил да удължи срока на пробното гласуване до 9 юли. Машината  обаче е показала техническа грешка, което преустанови пробното гласуване.
„Имаше доста голям интерес към демонстративното машинно гласуване.  В община Дупница на ден минаваха средно по около сто души. Именно заради това взехме решение да удължим срока до 9 юли по график, който утвърдихме. Времето за демонстрациите беше от 10 до 12 часа преди обяд и от 14 до 16 часа следобед. Поради техническа неизправност обаче машината е прибрана и не може да бъде заменена. Удълженият срок обаче остава в сила за община Кюстендил. Имахме машини, монтирани и в сградите на кметствата в Сапарева баня и Бобов дол, където хората също проявиха интерес“, коментира пред „Вяра“ председателят на РИК-Кюстендил Тодорка Илиева-Скрипкина. По наблюденията й хората не са срещали затруднения. В общо 8 секции на територията на 10-и Многомандатен избирателен район-Кюстендил ще има по две машини. Пет от тези секции са в община Сапарева баня, две в Дупница и една е в град Кюстендил.

Софроний Чалъков

Попитахме и възрастни дупничани дали са притеснени от гласуването на машина и упражнявали ли са правото си на вот по този начин досега.
„До този момент винаги съм гласувал по стандартния начин с хартиена бюлетина. Доста пъти обаче гледах по телевизията подробни разяснения как се гласува машинно и мисля, че няма да ме затрудни. Поставяш картата и след това се появяват партиите и преференциите. Има 3-4 места, на които трябва да натиснеш последователно. Не е нещо толкова сложно. След това правиш проверка и си готов. Надявам се, че сигурността на тези машини ще бъде на необходимото ниво. Например, когато натиснеш даден номер, машината да отразява именно него, а не друг. Дано няма манипулиране на вота“, каза пред „Вяра“ Драгомир Стоянов.
Той добави, че единственото, което го притеснява, е свързано с проверката на упражнения вот. „Само не съм напълно сигурен какво точно трябва да направя, ако след проверката видя, че не съм гласувал както трябва. Според мен там е най-трудният момент. Как точно да изтрия вота си и отново да гласувам? Дано в оставащите няколко дни до изборния ден разяснят този момент. Аз и хората от моето поколение не сме толкова технически грамотни, както младите. По мое време технологиите, които ги има сега, ги имаше само във фантазиите и приказките. През 1960 година, когато бях войник, носех 30-килограмова радиостанция, за да се свържа с другите, които са на 5 километра разстояние. А сега носиш в джоба си едно малко устройство и с натискането на едно копче по него можеш да се свържеш с целия свят. Технологиите имат своите предимства, но това дава възможност на злонамерени хора да ги манипулират. Много се надявам това да не се случи на изборите и те да се проведат по честен начин“, завърши пенсионерът от Дупница, който в миналото си е бил миньор, като отделно от това се е занимавал и с животновъдство.
Катя Ангелова е малко по-скептично настроена към машинния вот и изрази притеснения, че няма да й бъде толкова лесно.
„Имам опасения, че може би машинното гласуване ще ме затрудни. Никога досега не съм гласувала по този начин и съм леко притеснена. Надявам се, че членовете на избирателните комисии в моя район ще ми окажат съдействие. Късно разбрах, че в сградата на кметството е имало машина за пробно гласуване и не успях да отида. Вярвам, че ще се справя, макар и с малко помощ“, сподели Катя Ангелова.  Друг пенсионер от Дупница пък е категоричен, че машините няма да са пречка пред избирателите.
„Досега не съм гласувал машинно, но смятам, че не трябва да имам проблем. Бил съм председател на секционна комисия четири пъти в миналото и знам колко добре инструктират всички. Сега вече не участвам в правенето на изборите, но съм сигурен, че на колегите им е показано нагледно как се гласува с машина. Не се и съмнявам, че те ще бъдат достатъчно осведомени, за да помогнат на избирателите, които срещнат затруднения. Все пак има някои възрастни хора, които не са много добре запознати с техниката. Те може би ще имат проблеми, но като видят машината, ще им се разясни. Хубаво е, че имаше и пробно гласуване, където тези, които не разбират, са се запознали по-отблизо с въпросните машини“, коментира Софроний Чалъков.

Димитър ИКОНОМОВ